Nokturnal Mortum – Істина

Een review die niet mag ontbreken dit jaar, is die van de nieuwe Nokturnal Mortum. Nokturnal Mortum begon er mee rond 1994 en maakte in het begin memorabele black metal bij vriestemperaturen. Albums zoals Goat Horns mogen gezien worden als klassiekers in het blackmetalgenre. De Oekraïners begonnen steeds meer te experimenteren met folk- en pagan-invloeden, iets wat een absoluut hoogtepunt bereikte in 2009 met The Voice of Steel. Nu, na acht jaar, is er een nieuwe studioplaat.

Nokturnal Mortum heeft bij de pure blackmetalfans al een tijdje afgedaan. Het is te atmosferisch, te folky, te entertainend. Dat is ook zo, geen twijfel over mogelijk. Op Істина wordt die lijn nog doorgetrokken, met een verandering in teneur. Terwijl een positieve patriottische en natuurliefhebbende vibe nog overweldigend floreerde op het vorige album, komt hier een bijna romantische atmosfeer die de melancholie en pure bombast bedreigt. De Emperor/Borknagar-onderlaag die aangevuld werd met authentieke en inheemse instrumenten, is nu een blackmetalonderstroom geworden, die vaker wel dan niet aangevuld wordt met epische keys, getokkel op lokaal instrumentarium en opstijgende post-blackmetal-soundscapes die niets van intrinsieke atmosferische black meer in zich hebben.

Істина is ondanks de vele kritiek in de vorige alinea een mooi album, vol mooie muziek. Maar, weet je wat? Na een album als The Voice of Steel wil ik (en de meeste mensen met mij, denk ik) vooral muziek horen die in de lijn ligt van The Voice of Steel. Dit is te dromerig, te beredeneerd, te gemaakt. Waar is de passie? Waar is het Oekraïense staal naartoe? Ga alsjeblieft niet de kant op van Negura Bunget, je hebt gezien wat daarvan de gevolgen zijn, beste Nokturnal Mortum. We hebben geen nood aan een zoveelste blackmetalband die doorsnee pagan black maakt, die meer als een boze heavy metalband klinkt dan wat anders, terwijl ze deeltijds folk staat te spelen.

Score:

78/100

Label:

Oriana Music, 2017

Tracklisting:

 1. Зустріну тебе в імлі старій
 2. Мольфа
 3. З чортом за пазухою
 4. Смерековий дід
 5. Пісня хуги
 6. Вовчі ягоди
 7. У човні з дурнями
 8. Дика вира
 9. Ліра (Кому Вниз cover)
 10. Чорний мед
 11. Ніч богів
 12. Куди пливуть вінки рікою?

Line-up:

 • Knjaz Varggoth – Keel, Gitaar, Keyboards, Bas
 • Bairoth – Drums
 • Rutnar – Bas
 • Jurgis – Gitaar
 • Hyozt – Keyboards

Links: