Night Verses – Every Sound Has a Color In The Valley Of Night, Part I

Het uit Fullerton (Californië, VS) afkomstige Night Verses begon oorspronkelijk als een viertal en bracht in die samenstelling in 2012 de EP Out Of The Sky uit, waarna twee jaar later Lift Your Existence volgde. Lovende kritieken vielen het progressieve, experimentele math-rock kwartet ten deel, waarna ze in 2016 terugkeerden met Into The Vanishing Light. Dit album bleek meteen het laatste met zanger Douglas Robinson. In plaats van op zoek te gaan naar een nieuwe zanger besloot het drietal verder te gaan als instrumentaal trio.

Het eerste wapenfeit dat Night Verses als drietal uitbracht, was de experimentele caleidoscoop From The Gallery Of Sleep. Een mêlee aan verschillende stijlen en invloeden – mathcore, post-hardcore, progressieve rock en post-rock – vlogen voorbij, waarbij de cohesie geen moment uit het oog werd verloren. Gelet op de enorme hoeveelheid aan invloeden, de complexe maatsoorten en de weelderige invulling was dat een prestatie van formaat. Het verleidde website Noisey / Vice tot de uitspraak: “The Salvador Dali of progressive metal”. De spijker op zijn kop!

Het nieuwe album Every Sound Has a Colour In The Valley Of Night verschijnt in twee delen. Deel één komt op 15 september (2023) uit en deel twee staat gepland voor begin 2024. Direct vanaf opener 8 Gates Of Pleasure – waarvan het intro haast klinkt alsof een olifant een verwoede, niet geheel geslaagde poging doet de kamer in te sluipen – is het duidelijk dat ook dit album weer ambitieus, creatief en weelderig voor de dag komt. Levendige, over-de-top uitwerkingen en orkestraties, complexe maatsoorten en gedurfde, vervormde schoonheid worden vertaald naar zeven zinderende composities, die werkelijk geen moment stil vallen en voortdurend je aandacht trekken. Verslappen is er niet bij, omdat anders de overvloedig aanwezige finesses (Arrival, Karma Wheel, Bound To You, Séance … waar eigenlijk niet?) je ontglippen.

Het in het oog springende drumwerk van Aric Improta kan getypeerd worden als atypisch, gewaagd en chaotisch. Zijn obstinate roffels, de syncoperende tempoversnellingen- en vertragingen, het scherpe gekrakeel van de snaredrum, het karakteristieke gesis van de hi-hat … ze plaveien een kleurrijk fundament onder de gedetailleerde invulling en rijkgeschakeerde, eigenzinnige texturen van nummers als 8 Gates Of Pleasure, Arrival en Bound To You. De wilde penseelstreken lijken soms willekeurig over het canvas gespetterd te worden, maar de samenhang wordt werkelijk geen seconde uit het oog verloren. Op de juiste momenten weet het drietal muzikale driestheid te beteugelen en om te vormen naar aanstekelijke, verfijnde overdaad.  Met Love In A Liminal Space en Séance – waarop Tool bassist Justin Chancellor een bijdrage levert – kent het album twee nummers die wat ingetogener uitpakken maar wel fraai binnen het bonte, muzikale perspectief van het drietal passen.

Doordat dat de band op diverse momenten een kort stukje mystiek gesproken tekst toevoegt (8 Gates Of Pleasure, Karma Wheel), dient de vraag zich aan of we dit Every Sound Has a Color In The Valley Of Night, Part I nog wel mogen wegzetten als instrumentaal. De discussie of het etiket instrumentaal nog passend, is totaal oninteressant toch? Laten de fragmentjes nou net wat extra spanning, wat fragiliteit en pracht aanbrengen en daarmee dus een verrijkende functie op het album hebben.

In vergelijking met het eerdere werk is Every Sound Has a Colour In The Valley Of Night relatief kort gehouden. Met een speeltijd van 34 minuten zit het net aan de helft van zijn voorganger. De totale lengte mag dan wat anders uitpakken, qua speelduur van de nummers is het geheel wel in lijn met From The Gallery Of Sleep. Scheelt wellicht dat het hier om een eerste deel gaat? Aan de andere kant was er nog ruimte genoeg om richting een iets uitgebreidere speelduur te kruipen? Waarom de band en/of platenmaatschappij er niet voor gekozen heeft het album meteen als één geheel uit te brengen, zal vast wel duidelijk worden als deel twee zich aankondigt.

Gedurfd, grensoverschrijdend, intens, onverschrokken, prikkelend, provocerend, vernieuwend, weelderig … hoe lang wil je dat ik doorga? Het zijn stuk voor stuk superlatieven die probleemloos opgaan voor Night Verses en hun Every Sound Has a Colour In The Valley Of Night, Part 1. Te veel woorden? Je had het liever kort en krachtig gehad? Of moet de conclusie hier wellicht zijn dat de inventiviteit en schoonheid van de muziek van dit drietal moeilijk in slechts een paar woorden te vangen is?

Score:

86/100

Label:

Rude Records / Equal Vision , 2023

Tracklisting:

  1. 8 Gates Of Pleasure
  2. Arrival
  3. Rose Wire
  4. Karma Wheel
  5. Love In A Liminal Space
  6. Bound To You
  7. Séance

Line-up:

  • Nick DePirro – Gitaar
  • Reilly Herrera – Basgitaar
  • Aric Improta – Drums

Links: