Naxen – Towards The Tomb Of Times

Vendetta Records is een Duits label dat sinds 2001 actief is. Het heeft reeds verschillende lekkere platen op de schaapjes in de weide losgelaten. Neem nu Sun WorshipEmanations Of Desolation of Vukaris Aevum. Ook het Amerikaanse Yith bracht in 2018 het album Immemorial uit via dit label. Oh en dan vergeet ik nog bijna de EP A Violent Dread van het eveneens Amerikaanse Woe. Een schaapherder die dus kwaliteitsvol vlees levert, dit Vendetta Records. Ook Naxen, een Duitse blackmetalband, is een kwaliteitsvol stukje schapenvlees en geen taaie brok die moeilijk door te slikken is.

Hun debuutplaat, Towards The Tomb Of Times, omvat vier langere nummers die me bij een eerste luisterbeurt wat doen denken aan Wiegedood,doch vergelijkingen met bovenvermelde bands kunnen evenzeer. Speeltechnisch en qua opbouw van nummers heeft Naxen toch zijn raakvlakken met Wiegedood, alhoewel deze laatste in se wel beduidend sneller is. Naxen daarentegen laat zich vaker verleiden tot mid-tempo arrangementen. To Welcome The Withering legt op zich de eerder vermelde raakvlakken ietwat bloot. De heren kiezen er echter wel voor om een basgitaar te integreren, wat een goede zaak is. Zo heb je toch het volledige bandgevoel, ook op plaat.

The Odious Ordeal heeft een eerder trager kloppend hart. Een slepende melodielijn, een dreunende bas en een rustiger drum sturen je door een robuuste en eerder monotone middenbeuk naar een epische, dromerige uitloper. LN schuurt het derde nummer op gang, een nummer dat uit twee delen bestaat. Ook hier weer die slependheid, die krachtige, eenvoudige boodschap. De bas had wel wat meer zijn eigen ding kunnen doen in de beginmaten van dit eerste deel, Scars Of Solitude, maar dat gebeurt jammer genoeg niet. Gelukkig is deel twee, Where Fire Awaits, weer net brutaler en grimmiger, met een degelijk blastthema om het nummer op gang te trekken. Een thrashy ritme geeft zelfs een wat vrolijker gevoel en dan weer die smerige traagheid. Een gecombineerd akoestisch gitaarintermezzo zet je af bij een erg sterke melodische eindriff.

Meer dan degelijke plaat. Soms wel wat te eentonig, te weinig hoogtepunten ook. Doch dit neemt niet weg dat het toch maar weer eens bewezen is dat Duitsers vaak degelijkheid en kwaliteit afleveren. Laten wij, als schapen in de weide, hier maar blij mee zijn.

Score:

80/100

Label:

Vendetta Records, 2020

Tracklisting:

  1. To Welcome The Withering
  2. The Odious Ordeal
  3. A Shadow In The Fire, Part I (Scars Of Solitude)
  4. A Shadow In The Fire, Part II (Where Fire Awaits)

Line-up:

  • LN – Gitaar, zang
  • FT – Gitaar, zang
  • SP – Basgitaar

Links: