My Silent Wake – There Was Death

Helaas had Little Devil Doom Days III te kampen met een kleine tegenslag. De band My Silent Wake moest vrij kort van te voren toch verstek laten gaan. Gelukkig hebben we wel het nieuwe album, nummer tien alweer.  Nadat er vorig jaar opeens een ambient album van dit gezelschap verscheen, is het nu weer tijd voor een potje ouderwetse Engelse doom/death.

Onder leiding van Ian Arkley vangt het gezelschap aan met A Dying Man’s Wish, dat gelijk aan de langzamere kant staat.  Een typisch Engels doom/deathgeluid dat nostalgische gevoelens naar de jaren negentig oproept en doet denken aan My Dying Bride en Paradise Lost. Vanaf Damnatio Memoriae wordt al wat vaker het gaspedaal ingetrapt om met Killing Flaw het geheel te overgieten met een Amorphis-sausje van het debuut. Luister hiervoor maar eens naar de keyboardpartijen en de flow in de zang. Hiermee weet de band gelijk het album te voorzien van de nodige afwisseling, wat ervoor zorgt dat het ondanks de verwijzingen toch een eigen gezicht creëert. Als je dan dacht dat dit de enige afwisseling is die aangebracht is, luister dan maar eens naar het meer doods aandoende Walls Within Walls of het gebruik van metalvreemde instrumenten als een yangqin (google maar) op de afsluiter An End To Suffering.

Tel hierbij dan de mix van Greg Chandler (Esoteric) die ook wat gastvocalen verzorgt en hier en daar wat keyboardpartijen toevoegt en de speelduur van een uur, en je weet dat je als doom/deathliefhebber goed zit. Ben je liefhebber van oude nineties death/doom en vond je Anathema en Paradise Lost toen op hun best, dan is dit verplichte kost!

Score: 

78/100

Label:

Eigen Beheer, 2018

Tracklisting:

1.  A Dying Man’s Wish
2. Damnatio Memoriae
3. Killing Flaw
4. Ghosts of Parlous Lives
5. Mourning The Loss of The Living
6. There Was Death
7. Walls Within Walls
8. No End to Sorrow
9. An End to Suffering

Line-up:

  • Ian Arkley – Zang, Gitaar
  • Addam Westlake – Bas
  • Gareth Arlett – Drums
  • Simon Bibby – Keyboard, Zang
  • David MacLean – Gitaar

Links: