Mouflon – Pure Filth

In 2018 meldde Mouflon uit Arnhem zich aan het front der zware metalen met het prima ontvangen album Devastations. Collega Al Foet omschreef het als ‘ouderwetse doomdeath met een kleverige sound, een vette heavy groove, meeneuriebare ritmes en een goede houdbaarheidsdatum’. Vier lange jaren later is er opvolger Pure Filth. Na lang wikken, wegen, nadenken, luisteren, onderzoeken, nog een keer luisteren, erover praten met mijn therapeut, nog wat wikken en voor de zoveelste maal luisteren, kom ik tot de volgende conclusie: deze plaat laat zich het best omschrijven als ouderwetse doomdeath met een kleverige sound, een vette heavy groove, meeneuriebare ritmes en een goede houdbaarheidsdatum.

Is er dan niets veranderd in vijf jaar Mouflon? Jawel! Veel zelfs. De band vond onderdak bij het gerespecteerde kwaliteitslabel Raw Skull Recordz en struinde de podia af, bijvoorbeeld op Schoonebeek Deathfest, op ons eigen jubileumfeestje en onlangs nog in thuishaven Willemeen. De toegenomen live-ervaring en de begeleiding vanuit het label zorgt voor een plaat die weliswaar nog steeds plakkende doomdeath brengt, maar wel in alle opzichten een stap vooruit is. De nummers klinken beter en zijn veel gevarieerder. Zo mogen de gitaristen Peter en Richard hier en daar op eigen avontuur gaan, al houdt de immer dreigende bas van Tijl goed in de gaten dat ze geen hele gekke dingen gaan doen. Op zang heeft RJ zich verder doorontwikkeld tot een uitstekende vocalist die met een donkerbruine grunt woest om zich heen brult. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het fijne gegrom in The Relentless Process of Decay of het venijnig klinkende Ode to the Beast Inside.

Maar Pure Filth is in alle opzichten een fijn album, dat een in alle opzichten gegroeid Mouflon laat horen. Bijvoorbeeld met de tempoversnelling in Primordial Human, of de verwoestende opening van Death by a Thousand Cuts: een nummer dat over de volle lengte blijft verrassen. En het bijna dromerige stuk in Weak Modern World: heerlijk! Mouflon is gegroeid, zoveel is duidelijk. De volgende stap is om nummers te maken die nèt iets meer blijven hangen, die uitstijgen boven het gemiddelde en die je over twintig jaar nog steeds wilt horen bij een concert. Gezien de progressie tussen Devastations en Pure Filth moet dat bij een volgend album lukken. De toekomst is aan Mouflon!

Score:

85/100

Label:

Raw Skull Recordz, 2022

Tracklisting:

 1. Filth & Violence
 2. Wolves Among the Sheep
 3. Ode to the Beast Inside
 4. Primordial Human
 5. Death by a Thousand Cuts
 6. Weak Modern World
 7. The Relentless Process of Decay
 8. Mental Prison

Line-up:

 • RJ – Vocalen
 • Richard – Gitaar
 • Peter – Gitaar
 • Tijl – Bas
 • Rutger – Drums

Links: