Mork – Dypet

En plots, in de vroege ochtend, staat er iemand, een collega, aan je spreekwoordelijke deur, met een pakje. Een kleine verrassing. Wat blijkt, het is de nieuwe Mork, Dypet genaamd, enkele dagen geleden uitgebracht en gelanceerd door het gerenommeerde Peaceville Records. Heerlijk toch zo een potje black metal in de ochtend! Er zijn veel dingen lekker in de ochtend, maar in de vroege uurtjes black metal luisteren wanneer iedereen in huis nog ligt te pitten, te ronken en te stinken is er wel één van. Het blijkt voor mezelf dan ook gewoon het moment bij uitstek te zijn om vlotjes aan schrijfsels te beginnen.

Ik stel me bij aanvang van dit schrijfsel wel openlijk de vraag of we Mork nog wel moeten voorstellen? Moeten jullie allen nog weten dat Morks plaat, Det Svarte Juv, een degelijke plaat was? Moeten jullie allen nog weten dat Mork met Dypet plaat nummer zes uitgebracht heeft? Moeten jullie allen nog weten dat Mork eigenlijk het geesteskind is van Thomas Eriksen? Moeten jullie allen nog weten dat Mork garant staat voor een potje misantropische, haatdragende black metal? Nee, ik wist het wel, en vandaar dat ik jullie met deze randinformatie dus ook niet lastigval.

Met welke innerlijke demonen worstel jij? Thomas Eriksen met een hele hoop vermoedelijk. De openingstrack van de nieuwe plaat, Indre Demoner, doet meteen een boekje open in de gekende stijl. Ook de wat eigengereide bas is er weer bij. De videoclip die Mork heeft opgenomen voor Forført Av Kulden is zeker het bekijken en beluisteren waard. De bijzondere corpse paint van zijn trawanten valt op, en vooral deze van Alex Bruun. De stampende, dampende cadans in dit nummer werkt hypnotiserend. Je lijkt in trance gespeeld te worden, volledig bevangen door de winterse koude absorbeer je de knotterende basklanken en de voorzichtige keyboardlijnen alvorens de screams van de heer Eriksen je weer doen ontwaken. Ik merk even dunnetjes op dat niemand minder dan Hjelvik (vroeger Djevel, Kvelertak) meewerkte aan het nummer Høye Murer en er ook zijn schurende stembanden voor uitleende.

Bedrogen ga je je in ieder geval niet voelen bij de aankoop van een Mork-plaat. Zoals ik al schreef, staat deze Noorse band garant voor misantropische, haatdragende black metal in zijn zuiverste vorm. Ook een nummer als Svik of Et Kall Fra Dypet is ongelooflijk sterk. Elk instrument doet zijn ding en ook weer niet. Dan weer zijn het de gitaren die je wegleiden door boosaardig spel, dan weer is het de bas die er op geheel eigen wijze voor kiest een andere kant uit te wandelen, al brommend, al knotterend.

Mork heeft met Dypet weer een dijk van een plaat afgeleverd, een plaat met behoorlijk wat diepgang. Een plaat waarop het verhaal, geschreven door de meester zelf, meester Eriksen, op een vakkundige wijze wordt verteld.

Score:

85/100

Label:

Peaceville Records, 2023

Tracklisting:

  1. Indre Demoner
  2. Forført Av Kulden
  3. Svik
  4. Et Kall Fra Dypet
  5. Høye Murer (feat. Hjelvik)
  6. Bortgang
  7. Avskum
  8. Tilbake Til Opprinnelsen

Line-up:

  • Thomas Eriksen – Zang, alle instrumenten

Links: