Mork – Det Svarte Juv

Mork is een band met een rijke geschiedenis. Hij bestaat sinds 2004 en kwam met een eerste demo op de proppen ergens in 2007, Rota Til Ondskap. Deze Det Svarte Juv is de negende release, als je ook de EP’s en splits meetelt, die heer Eriksen bij elkaar schreef en op deze duistere wereld losliet. Zet je schrap voor een akelig potje Scandinavisch zwart metaal. Gelukkig wordt ook deze release voorzien van een typische garageopname, zoals ik dit type producties wel eens noem. Laat die wastonnendrum, de knarsende, schurende gitaren en de bas met distortion maar komen!

De plaat opent met het wat monotone en weinig boeiende Mørkeleggelse, niet echt de juiste keuze om mee te beginnen. Da Himmelen Falt valt op door zijn dreigende mid-tempo aanpak en was alzo misschien een betere keuze geweest om Det Svarte Juv mee te starten. Een geil gitaarthema spookt doorheen het nummer en een eenvoudig dubbele basritme sleept alles mee. In dit nummer ‘spreken’ de zang en de drums op een voor het genre typische wijze met elkaar en hoor je in de verte de bas toch nu en dan een eigen pad bewandelen, lekker! Die partijen doen me wat terugdenken aan de baslijnen van Fenriz op het album Kronet Til Konge van het meesterlijke Dødheimsgard. Er komen op het album tevens sporadisch cleane zanglijnen voorbij, die niet van een erg hoog niveau zijn, maar wel perfect beantwoorden aan de sfeer van de plaat. Ook hier weer krijg ik vibes van oudere cultreleases, denk bijvoorbeeld betreffende die cleane partijen aan een band als Isengard. Skarpretterens Øks begint op een wat gebroken Taake-achtige wijze, nice. In het achtste nummer Sister Reis wordt een wat creepy aandoende solopartij verwerkt. En zo staat het album vol typische blackmetalelementen, kies maar uit.

Al bij al een lekker, geil blackmetalplaatje. Wereldschokkend is het niet, evenmin keihard vernieuwend noch technisch perfect. Dat hoeft natuurlijk ook niet.

Score:

75/100

Label:

Peaceville records, 2019

Tracklisting:

  1. Mørkeleggelse
  2. Da Himmelen Falt
  3. På Tvers Av Tidene
  4. Den Utstøtte
  5. I Flammens Favn
  6. Skarpretterens Øks
  7. Den Kalde Blodsvei
  8. Siste Reis
  9. Karantene
  10. Det Svarte Juv

Line-up:

• Thomas Eriksen – Alles

Links:

Mork Facebook
Peaceville records