Molybaron – Something Ominous

Een nieuw band ontdekken die je compleet omverblaast brengt een bijzonder gevoel teweeg bij een muziekliefhebber. Een ieder die dit leest zal dat ongetwijfeld herkennen. Het Frans/Ierse Molybaron was zo’n ontdekking voor mij in 2021. Collega Maud schreef een treffende review van The Mutiny en die plaat is twee jaar later nog steeds actueel in mijn afspeellijst. Met argusogen keek ik dan ook uit naar opvolger Something Ominous. Nadat ik de bijzonder sympathieke bandleden een hand schudde en men overtuigend live aan het werk zag op Headbangers Parade, wist ik zeker dat dit een blijvertje zou zijn. De mix van folk, groove- en progressieve metal/rock bevat nog veel meer subtiele genreflirts en die onbevangenheid krijgt ook een voortzetting op deze nieuwe.

Er zijn geen steekhoudende argumenten nodig om te weten dat we hier wederom met Molybaron te maken hebben. Naast de vette, groovende (bas)gitaarpartijen in het openende titelnummer, is het namelijk ook het karakteristieke stemgeluid van vocalist en gitarist Gary Kelly dat als thuiskomen voelt. De beklijvende zanglijnen tijdens het sfeervolle Set Alight – nee: geen P.O.D.‘s Sattelite, hoewel het even goed als inspiratie heeft kunnen dienen – en het hoekige Billion Dollar Shakedown pakken weer herkenbaar en pakkend uit. Sfeervol is natuurlijk sowieso wel een uithangbord van de band gebleken, want de weelderige synth-toevoegingen in Breakdown en Pendulum brengen ook deze ronde een mooie dimensie teweeg die zorgt voor nét dat beetje extra diepgang. In het wat steviger aangezette Reality Show versmelten alle elementen mooi samen en dat levert een bijzonder resultaat op waarbij Molybaron zijn eigenzinnigheid fraai weet te etaleren.

En dan hebben we nog de prachtige semi-ballad Daylight Dies In The Darkness, vergelijkbaar met The Lighthouse van The Mutiny. De warme stem van de frontman laat de Ierse roots goed doorschemeren en in combinatie met het betoverend gitaargetokkel levert dat instant kippenvel op. Tip: luister deze prachtige muzikale boodschap met een koptelefoon op. Beter luister je trouwens alles met koptelefoon op, want de muziek en goede productie lenen zich er ook nu weer perfect voor.

Allesomvattend pakt het gezelschap op Something Ominous gevoelsmatig iets veelzijdiger uit dan op zijn stevigere voorganger, maar met onder andere de opzwepende single Vampires en het doorpakkende Dead On Arrival – persoonlijke favoriet! – krijgt die balans weer een aardige knauw naar het midden. Ook voor deze derde plaat van Molybaron gelden de begrippen consistentie en herkenbaarheid, waarmee het viertal wederom niets dan respect afdwingt. Op 12 oktober live te zien in Sint Niklaas (de Casino) tijdens het voorprogramma van Soen en twee dagen later in Melkweg, Amsterdam. Het is zeer aannemelijk dat daar veel (nieuwe) fans gewonnen gaan worden!

Score:

80/100

Label:

Inside Out Music, 2023

Tracklisting:

 1. Something Ominous
 2. Set Alight
 3. Billion Dollar Shakedown
 4. Breakdown
 5. Anyway
 6. Daylight Dies In Darkness
 7. Dead On Arrival
 8. Pendulum
 9. Reality Show
 10. Vampires

Line-up:

 • Gary Kelly – Zang, Gitaar
 • Steven Andre – Gitaar
 • Sébastien de Saint-Angel – Basgitaar
 • Camille Greneron – Drum

Links: