MØL – I / II

MØL was het afgelopen jaar met debuutalbum Jord voor mij één van de grootste verrassingen van 2018. Bij de eerste klanken van het nummer Bruma raakte ik meteen gefascineerd. Ik vond het bijzonder hoe de melodielijnen, tempowisselingen, blackmetalscreams en het shoegazegitaarspel werden gecombineerd, met een zeer meeslepend nummer als resultaat. Een nummer dat overigens slechts vijf minuten duurt. Genregenoot Deafheaven heeft met zijn nummers veel meer tijd nodig om mij zodanig te kunnen vervoeren.

De muziek van het Deense MØL is een samensmelting van black metal (maniakale screams, venijnige riffs en verpulverend drumwerk), shoegaze (etherische gitaarpartijen) en alternatieve rock (dromerige melodieën). Deze hybride blijkt van synergetische aard te zijn, want de band wordt internationaal met open armen ontvangen en bezorgde tijdens Complexity Fest vorig jaar voor een explosie van euforie. Juist het contrast tussen die werelden maakt de muziek zo interessant.

Waar debuutplaat Jord een meesterlijke uitwerking van de ontmoeting tussen deze genres was, kijkt I / II naar de weg hier naartoe. Holy Roar Records brengt de eerste twee EP’s I en II opnieuw uit, als één complete plaat. Als Jord je eerste kennismaking met MØL was, is I / II dus de perfecte gelegenheid om je te verdiepen in de beginjaren van band (actief sinds 2012). Je merkt bijvoorbeeld meteen een rauwer en ongefilterd geluid, in tegenstelling tot de kraakheldere productie van Jord. Het suddert een beetje tussen het etherische en het kwaadaardige. Onderstaande track, Airy, presenteert deze dichotomie op prodigieuze wijze, maar oordeel vooral zelf!

Een andere noemenswaardige track is Kathexis. Melancholische keyboardklanken bouwen op naar een uitbarsting van bitterzoet gitaarspel en een daverende ritmesectie. Na een kalme mid-sectie wordt toegewerkt naar een magnifiek en verheffend crescendo. Ook hier is te horen dat de vocalen van Kim Song Sternkopf minder sterk op de voorgrond treden in de mix dan bij Jord het geval is. Tot slot is Rush veruit de meest woeste track op deze plaat, waarin de stevige drumsectie, meedogenloze gitaarpartijen en indrukwekkende leads opvallen.

Deze heruitgave is een viering van waar de band vandaan is gekomen en waar hij naartoe gaat. Via de nummers kun je het kenmerkende geluid goed horen ontwikkelen (logisch ook). De plaat is te verkrijgen in – je raadt het vast al – roze vinyl en de Denen gaan dit najaar op tour met niemand minder dan Rivers Of Nihil, Black Crown Initiate en Orbit Culture. Deze indrukwekkende package is op 4 oktober in Patronaat te Haarlem te zien en op 5 oktober in Trix te Antwerpen.

Label:

Holy Roar Records, 2019

Tracklisting:

 1. Sundrowned
 2. Airy
 3. Makhachkala
 4. Kathexis
 5. Atacama
 6. Rush

Line-up:

 • Kim Song Sternkopf – Vocalen
 • Frederik Lippert – Gitaar
 • Nicolai Hansen – Gitaar
 • Holger Rumph-Frost – Basgitaar
 • Ken Klejs – Drums

Links: