Mist Of Misery – Unalterable

De Zweedse band Mist Of Misery speelt sinds 2010 een enigszins bescheiden rol in de wereld van symfonische black metal. Toch krijgt het gezelschap wel enige voet aan de grond, met name vanaf het prima tweede album Absence uit 2016. Net als op dat album is de symfonische black metal op Unalterable voorzien van een aardige deprimerende ondertoon. DSBM zoals u wilt, alhoewel niet al te uitgesproken op deze bijna twee uur durende kwelzang die overigens uitkomt als 2CD digipack via Black Lion Records. Het is maar dat u het weet.

Refererend aan bovenstaande is dit wel degelijk een portie DSBM van de betere kwaliteit, echter wel voorzien van een klassieke toets en de nodige symfonische elementen. Ondanks dat het dan nergens echt vrolijke elementen bevat, krijg je niet bepaald de neiging om een maand lang huilend in bed te blijven liggen, zoals bij andere DSBM wel het geval kan zijn. Of het moet gebeuren tijdens de cover van het in mijn oren geweldige Coldworld (Red Snow), waar de heren erg sterk het origineel weten te vertolken. Dat is overigens ook het geval op de tweede cover van Dimmu Borgir (Stormblast), al past deze qua stijl wel iets minder binnen het totaalplaatje.

De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik een rode draad op dit album mis. In zijn geheel zijn alle nummers goed uitgevoerd, maar veelal te fragmentarisch van aard. Bij een album met een dergelijke lengte slaat de verveling dan een beetje toe. Toch staan er een paar zwartgallige juweeltjes op dit album, zoals het onheilspellende en zeer snelle Desolation, het door pianotoetsen ingeleide A Hollow Promise, of het strak ingespeelde Halls Of Emptiness.

Geen directe prioritering voor de automutilerende DSBM’ers onder u, echter wel voor degenen die een lange licht sadomasochistische (muzikale) sessie prefereren.

Score:

79/100

Label:

Black Lion Records, 2019

Tracklisting:

1. A Window Into Nothingness
2. Halls Of Emptiness
3. Heir To Misfortune
4. A Forest Of Disenchantments
5. Red Snow (Coldworld cover)
6. Desolation
7. Bleak Autumn
8. A Hollow Promise
9. Embracing Ruin
10. Stormblåst (Dimmu Borgir cover)
11. The Dying Light
12. Within Dark Dreams
13. Unalterable
14. Eternal Beravement

Line-up:

  • Mortuz Denatus: Zang, Gitaren, Symphonie
  • Tenebris: Bass
  • Livsnekaren: Drums

Links: