Misery Index – Rituals of Power

Een nieuwe langspeler van Misery Index, dat is alweer een hele poos geleden. The Killing Gods uit 2014 kon op mijn appreciatie rekenen en hetzelfde geldt voor Rituals of Power, een nieuwe referentieplaat voor deze band.

Misery Index mixt naar goede gewoonte moderne death metal met gepolijste grindcore. Op dit album ligt de nadruk op de melodische toetsen in de death metal, waar wel nog een stevige scheut energie en agressie aan is toegevoegd. Echte grindcore is er niet te vinden, maar fans van Aborted gaan dit waarschijnlijk wel kunnen smaken.

De echte kracht van Rituals of Power ligt hem wat mij betreft in de oorwormen op het album. Vooral The Choir Invisible en het titelnummer, slagen er in om hun refrein nog enkele dagen in je hoofd te laten meezingen, zonder daarbij aan power te moeten inboeten.

Opnieuw zorgt Misery Index voor een heel sterke plaat, die zeker de nodige aandacht verdient. Moderne en krachtige death metal met net genoeg melodie en refreinen voor het bredere publiek. Een moeilijk evenwicht, dat door deze Amerikanen heel mooi in balans wordt gehouden.

Score:

87/100

Label:

Season of Mist, 2019

Tracklisting:

 1. Universal Untruths
 2. Decline and Fall
 3. The Choir Invisible
 4. New Salem
 5. Hammering the Nails
 6. Rituals of Power
 7. They Always Come Back
 8. I Disavow
 9. Naysayer

Line-up:

 • Jason Netherton – bas, vocalen
 • Adam Jarvis – drums
 • Mark Kleoppel – gitaar, vocalen
 • Darin Morris – gitaar

Links: