Magic O Metal – Enter The Metal Realm

Magic O Metal is een project dat tot doel heeft kinderen creatief bezig te laten zijn. Dan wel met (metal-)muziek, dan wel met het afmaken van een (strip-)verhaal. Meer over de achtergrond van dit initiatief kun je hier lezen. In deze recensie focus ik me op de muziek.

Enter The Metal Realm is een conceptalbum met een open einde. Het is tenslotte de bedoeling dat je als luisteraar het verhaal zelf afmaakt. We maken kennis met verschillende wezens die vertegenwoordigd worden door verschillende zangers, naar goed voorbeeld van onder andere Ayreon. Werp een blik op de lijst met meewerkende muzikanten en ik hoef weinig te zeggen over de technische kwaliteit van de muziek. “Uitstekend” dekt de lading wel zo ongeveer.

Er is gekozen voor power metal om een nieuwe generatie kennis te laten maken met metal. Op zich een begrijpelijke keuze. Het ligt niet al te zwaar in het gehoor en heeft over het algemeen veel melodie. Toevallige bijkomstigheid is dat door de toenemende populariteit van Floor Jansen het genre ongetwijfeld groeiende zal zijn.

Laat ik maar duidelijk maken dat ik totaal niet tot de doelgroep van dit project hoor. Belangrijkste reden hiervoor is dat ik niet in de categorie jeugd val (zelfs niet een tweede jeugd). Ook heb ik niet zo heel veel met power metal, enkele uitzonderingen (Demons & Wizards en Ayreon bijvoorbeeld) daargelaten. Het idee achter dit project, creativiteit stimuleren bij de jeugd, is echter aan te moedigen en ik hoop dan ook ten zeerste dat dit lukt met dit album. De productie is lekker strak en de muziek ligt goed in het gehoor. Toch mis ik passie en energie. Ik hoop dat de doelgroep dit wel uit deze muziek kan halen, anders vrees ik voor de slagingskans van dit hele project. Al met al treffen we hier een technisch uitstekend album dat mij niet geheel weet te overtuigen.

Score:

75/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. Join The Show
 2. Picu
 3. Magic O Metal
 4. Through The Portal
 5. IcePick
 6. The Metal Twins
 7. Aim For The Moon
 8. Lexie
 9. Alex
 10. Magic And Power
 11. Heroes And Villains
 12. The Battle

Line-up:

 • Sander Gommans – Gitaar, drum, basgitaar en zang (IcePick en The Dimenstral)
 • Rodney Blaze als Picu – Zang
 • Marina La Torraca als Lexie – Zang
 • Nick Holleman as Alex – Zang
 • Niekee choir featuring Scott Wenmakers, Tygo van den Berg en Dylan Quadackers – Achtergrondzang
 • Koen Stam – Toetsen
 • Bas Welling – Drums
 • Ruud Jolie –  Gitaarsolo op Through the Portal
 • Paul Owsinsky – Gitaar op Magic And Power

Links: