Luctus – Užribis

Luctus is een band uit Litouwen, het is eens wat anders. Ik moet zeggen, zo ken ik er niet veel. Als ik heel diep graaf in mijn geheugen is er een band, Obtest genaamd, die ook uit Litouwen komt, maar eerder pagan black metal speelt. Voor zij die nog Litouwse bands kennen, gelieve deze mij door te geven. Luctus bestaat sinds 2001 en bleek initieel in Italië gestart te zijn. Užribis is de vierde volle langspeler die deze heren ons aanbieden. Het Litouwse label Inferna Profundus Records, dat recentelijk ook de nieuwe EP van Ulvdalir uitbracht, is de platenboer waarbij je dit schijfje kan bestellen.

Na een wat klassieke intro komt de boodschap goed en duidelijk binnen. Thrashy black metal met gruntvocalen, die naarmate de plaat vordert eerder verschuiven naar screams en met een drummer die van afwisseling houdt. Jammer wel dat de gitaren eerder een stofzuigergeluidje hebben en dat de bas wat te dof in de mix staat. Door de wat droge productie klinkt het geheel wat klef en een weinig vochtig, nu een weinig vochtig gaat ook natuurlijk. Je moet dan alleen wat harder doorduwen onder het motto hoe vettiger, hoe prettiger. Ondanks die productie heeft het geheel van nummers toch iets boosaardigs, iets duivels.

Zeker het begin van het titelnummer, Užribis, heeft die kleffe, vettigheid in zich, eerst die angstaanjagende tonen, dan die soppige bas met daaronder dat opzwepende, thrashy drumritme. Bijtende solo ook, vol agressie en dan een wat dromerige gitaarpartij met daaroverheen ijzingwekkende vocalen.

Een ander favorietje van deze plaat is Tikėjimo paslaptis en dit alleen al door de rollende en sturende toms, de dubbele baslijnen onder de tokkelende gitaarpartij waarmee het nummer zich van in het begin ontplooit. Ergens in de middenbeuk van dit bouwsel komt een koorpartij voorbij die het bezwerende karakter nog wat duidelijker maakt. Soms, ergens in de verte, en misschien past het er niet helemaal bij, hoor ik ook wat Skyforger doorklinken. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat zowel de Litouwers van Luctus als de Letten van Skyforger, hun teksten in de moedertaal brengen. Beide talen zijn toch wat met elkaar verweven als ik het goed heb, nu een expert op dit vlak ben ik niet.

Goeie plaat, weliswaar niet voorzien van wereldschokkende nieuwigheden. Goed om weten dat in alle landen van Europa degelijke black metal wordt gemaakt!

Score:

70/100

Label:

Inferna Profundus Records, 2020

Tracklisting:

 1. Gilyn
 2. Sušiurpintas ano pasaulio nuostabos
 3. Kas tu esi?
 4. Užribis
 5. Už sapno ribų
 6. Tikėjimo paslaptis
 7. Liejasi
 8. Vandens paviršiumi
 9. Fascinatio Mortis

Line-up:

 • Šatras – gitaar
 • Kommander L. – zang, bas, gitaar
 • Dovydas – gitaar
 • VJ – drum

Links: