Lindsay Schoolcraft – Martyr

Lindsay Schoolcraft is sinds 2014 keyboardspeler en zangeres bij Cradle of Filth. Ze levert daar uitstekend werk, zoals de twee monsterlijke platen Cryptorania en Hammer of the Witches konden beamen. Op bescheiden, maar schijnbaar moeiteloze wijze, zong ze op een indrukwekkende wijze de vrouwelijke vocalen in. Schoolcraft kreeg een karakter in de strip Belzebubs genaamd Skvllcraft. Muzikaal deed ze ook een duit in het zakje op het album Pantheon of the Nightside Gods. Verder is ze nog actief in klassiek/blackmetalproject Antiqva met Xen van Ne Obliviscaris. Best een druk baasje dus, en ze vond het nu tijd voor eigen werk.

Samen met Evanescence-drummer Rocky Gray begon ze te schrijven aan haar debuutalbum. Het is een gothic/rockalbum vol met uitstekende toetsen en drums geworden. Dat kon ook bijna niet anders. Het is een album dat vooral aansluiting zal vinden bij liefhebbers van Evanescence en Krypteria. Een waarschuwing daarbij luidt dat deze muziek wel vrij eendimensionaal aandoet. Het leunt zwaarder tegen klassieke muziek en rock aan dan tegen metal. Kijk naar het artwork en je snapt hoe de muziek gaat klinken.

De nummers See the Light en Saviour geven een impressie van de metalkant van deze dame en heer. Muzikaal kan je er niet veel op aanmerken. De songwriting is echter zoals gezegd vrij vlak en de nummers zijn inwisselbaar. Hoewel de stem van Lindsay Schoolcraft op Cradle of Filth-albums weet te overtuigen, ben ik veel minder onder de indruk wanneer zij solo zingt. Zeker, ze heeft een mooie stem, en zingt zuiver, maar een krachtiger en karakteristieker geluid zou de muziek beter complimenteren. Op See the Light en ook bij Cradle of Filth merk je hoe die afwisseling echt sterk overkomt. Een pianointermezzo zoals op Dawn weet nog het beste de kwaliteit van deze muzikante weer te geven. Het is gothic en onheilspellend en in het atmosferische weten de keyboards pas echt te overtuigen. Afsluiter My Way Without You geeft een treurige ballad weer, waarop wordt gezongen onder begeleiding van keyboardtonen. Ontdaan van het metaljasje komt het sterker over dan de nummers waar de metalkant een soort verplichting lijkt te zijn.

Een redelijk debuut van Lindsay Schoolcraft. Het is jammer dat er vaak op muzikale conventies wordt geleund, in plaats van echt vanuit creativiteit te schrijven. Daardoor lijkt er niet overal een match te zijn tussen de stem en muziek, vooral wanneer deze sterk op Evanescence leunt. Op momenten dat vanuit de individuele kwaliteit wordt geschreven, zoals op My Way Without You, weet deze band beter te overtuigen. Hier zit meer in.

Score:

70/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

1. Saviour
2. Dangerous Game
3. Stranger
4. Into The Night
5. Blood From A Stone
6. Dawn
7. Remember
8. See The Light
9. Where I Fall
10. My Way Without You
11. Lullaby (The Cure cover)

Line-up:

  • Lindsay Schoolcraft – Vocalen, piano, harp
  • Rocky Gray – Gitaren, basgitaar, drumcomputer

Links: