Belzebubs – Pantheon Of The Nightside Gods

Een band, rechtstreeks afkomstig uit de comicwereld van de Finse auteur JP Ahonen, die tot leven wordt geroepen en debuteert met een symfonisch/melodisch blackened deathmetal album: hoe gaaf is dat? We hebben het hier over Belzebubs, natuurlijk. De muzikanten achter de komische blackmetal-stripfiguren presenteren hun eerste album, Pantheon Of The Nightside Gods.

Voor eenieder die de stripverhalen niet kent: het verhaal speelt met de stereotypes van ‘serieuze’ blackmetalmuzikanten, inclusief het aanbidden van Satan alsook de hele dag door corpse paint dragen. Gepaard met een flinke dosis humor en zelfspot, zijn het fantastisch leuke verhalen om te lezen. Vanuit deze strip is een groep (tot nu toe onbekende) muzikanten een project gaan vormen en ze presenteerden in de zomer van 2018 hun eerste single, getiteld The Blackened Call. Vol lof werd deze single ontvangen, ook door uw trouwe redacteur. De videoclip was ontzettend gaaf en grappig en de muziek zelf klonk zeker best aangenaam. Het was dan ook hopen dat het niet bij deze single zou blijven en gelukkig gebeurde dat ook niet. Later in 2018 werd aangekondigd dat er een volledig album zou komen van dit project en ook zagen wij de tweede single, Cathedral of Mourning, recent nog verschijnen.

Naast de twee tracks die ik eerder genoemd heb, alsook de derde single Nam Gloria Lucifer die op 12 april verscheen, heeft dit album al mijn verwachtingen overtroffen en meer. De grote kracht schuilt in de diversiteit van de hele plaat, maar ook in de nummers zelf. Meeslepende gitaarpartijen, een subtiel stukje orkestratie en soms ronduit duistere blackened death zijn aan de orde van de dag. De gitaarsolo’s zijn knettergoed en klinken wel heel vloeiend. De drums zijn allejezus strak, bombastisch en weten de overige instrumenten vol overtuiging te accentueren. De zang van zowel Hubbath als Sløth is heerlijk rauw en ook redelijk goed te verstaan. Helaas blijft het basgitaarwerk wat meer op de achtergrond, maar weet desondanks de drums en gitaren goed bij elkaar te houden.

De meest opmerkelijke tracks (buiten de drie singles om) zijn Acheron dat begint met een haast melancholisch doom-achtig intro, het behoorlijk folkachtige nummer The Crowned Daughters, waar voor het eerst ook cleane zang hoorbaar is (wat tevens knap meerstemmig harmoniseert) en het duistere Dark Mother, wat een van de hardere nummers is. Luisterend naar de drums, de compositie en de dissonante, lichtelijk progressieve gitaarriffs in de laatstgenoemde track, krijg ik af en toe een behoorlijk Emperor-gevoel.

Wat mijn interesse nog verder aanwakkert voor dit debuut, is het label waaronder dit album is uitgebracht. Dat zijn geen kleine jongens. Ook de productie, die in handen is van niemand minder dan Dan Swanö, is van sublieme kwaliteit! Alsof dit nog niet genoeg is, verschijnt er ook een aantal gastartiesten op dit album. Zo heeft bijvoorbeeld ICS Vortex (Arcturus, Dimmu Borgir, Borknagar) een bijdrage geleverd, alsook Lindsay Schoolcraft (Cradle of Filth). Er lijken dan ook doorgewinterde en mogelijk al bekende artiesten te schuilen achter deze virtuele formatie. Sommige webzines en websites vermoeden dat de zanger van de Finse band Insomnium kan zijn. Misschien dat nog wel meer bandleden van Insomnium mee doen met dit project, als men naar de melodielijnen en meeslepende solo’s luistert. Dit blijft echter speculeren. Het geheim blijft goed bewaard. Wat denken jullie? Hebben jullie een idee wie deze artiesten zouden kunnen zijn?

Kort gezegd, is dit album echt fantastisch! Een heerlijk meeslepend symfonische en melodisch blackened deathmetalplaat met veel afwisseling, een diepgaande dynamiek en toffe teksten. Je doet er goed aan om Pantheon Of The Nightside Gods aan de collectie toe te voegen en het is ook een absolute aanrader om de stripverhalen te lezen van Belzebubs.

Dethklok schuift u maar gauw opzij! Belzebubs is hier om de troon te stelen!

Score:

88/100

Label:

Century Media Records, 2019

Tracklisting:

 1. Cathedrals of Mourning
 2. The Faustian Alchemist
 3. Blackened Call
 4. Acheron
 5. Nam Gloria Lucifer
 6. The Crowned Daughters
 7. Dark Mother
 8. The Werewolf Bride
 9. Pantheon of the Nightside Gods

Line-up:

 • Hubbath – Zang, basgitaar
 • Obesyx – Gitaar
 • Sløth – Gitaar, zang
 • Samaël – Drums

Links: