Ligfaerd – Dagen For Os – Natten For Eder

Hier de oudgedienden van Ligfaerd uit Denemarken! Nee, het is geen nieuwe plaat. Die Den Ildrøde Konge, werd al eerder dit jaar, ergens midden maart, via Vendetta Records, uitgebracht. Deze Dagen For Os – Natten For Eder is een gelimiteerde LP-uitgave van hun tweede full-length album initieel uitgebracht in 2016. Je moet wel even weten dat de live-nummers die op de eigenlijke plaat verschenen, niet op deze LP terug te vinden zijn, het is dus geen dubbel-LP, in tegenstelling tot de eerste uitvoering.

Het meesterbrein achter deze band is Sod. Deze kerel heeft zich met behulp van Benedictus en Arents, een aardig collectief bij elkaar verzameld. Nu, in het woordenboek van Sod en trawanten staan wel niet de woorden of dito thema’s zoals finesse, geraffineerdheid, precisie en nauwkeurigheid. Dat moet ook niet als je anti-christelijke black metal speelt met een stevige ondertoon van death metal. Een blik teringherrie zouden sommigen zeggen, anderen zullen er wel pap van lusten.

De drie heren weten vlotjes negen nummers langs je poepegaatje op te duwen alsof je een reetraketje nodig hebt tegen de koorts in deze barre, koude en natte winterperiode. Je griep of snotvalling zal snel weg zijn, dat kan ik je zo zeggen. Er wordt gebeukt, geragd en stevig doorgehengst alsof het een lieve lust is. Door het feit dat de balans tussen de instrumenten wel niet zo goed is, heb je soms wel de idee dat je naar een bas en drumplaat aan het luisteren bent. Het is alsof de gitaar de kaas is tussen een broodje gezond met groenten en de bas en de drum het broodje, je snapt het wel. Daarvan tussen drupt de mayonaise onder de vorm van de smerige en plakkerige vocalen van Sod. Ook een mix van grunts en screams. Echte topnummers staan er niet op deze plaat vind ik, alhoewel. Het laatste nummer en tevens het titelnummer, is wel lekker. De monotone gitaarriffs, de vieze keelgeluiden en de gortige productie komen hier wel gewoon het best tot zijn recht met als kers op de taart of het ei op het broodje gezond, de snotterende of beter gezegd knotterende bas.

Gezien het een heruitgave is, kan ik geen score geven. Voor fans van Ligfaerd die ook nog eens deze gelimiteerde LP wensen, zeker het kopen waard. Voor anderen raad ik misschien toch andere bands aan die in de schemerzone zitten tussen black- en death metal. Of gewoon andere platen tout court. Er liggen er verschillende onder de kerstboom denk maar aan de nieuwe van Halphas, Saligia, Frostmoon Eclipse… De lijst is lang.

Label:

Vendetta Records, 2019

Tracklisting:

 1. I Syndens Sold
 2. Skærsildsriten
 3. På Et Leje Af Gløder
 4. Bragt Bastet Til Bålet
 5. De Hedenfarnes Åbenbaring
 6. Opslugt Af Djævelens Malstrøm
 7. Morgenstjernens Genopstandelse
 8. PåDen Yderste Dag
 9. Dagen For Os – Natten For Eder

Line-up:

 •  Sod – Zang, gitaar
 • Benedictus – Basgitaar
 • Arent – Drums

Links: