Leiþa – Sisyphus

Dit Leiþa is het andere kindje van Noise. De Duitser die met zijn Kanonenfieber en met het album Menschenmühle, toch danig wat indruk maakte hier op de redactie en waarschijnlijk ook bij menig blackmetalfan met het zwarte hart op de juiste plaats. Tevens hadden zij, die vaak vanuit cultuur-historisch perspectief naar een plaat luisteren, ook weer wat voer. De thematiek op dat album handelt immers over de Eerste Wereldoorlog.

Met Leiþa neemt Noise bewust een andere richting. Hij noemt het zelf een iets ruwere, rauwere technischere vorm van black metal. En daar slaat hij de spreekwoordelijke nagel toch mee op de kop. Voor mij is het een mix van alle goeds uit de Duitse blackmetalschool (denk aan een Agrypnie of Abkehr) opgemengd met wat Poolse invloeden (denk aan oude Batushka of Mgła – qua muziek – niet zozeer qua zang). Dit alles wordt vermengd tot een veelal melodisch beladen blackmetalvariant met een ongelooflijke oorwurmfactor.

Een nummer als Endlos, met een dominante, penetrante gitaarlijn kan als een typisch nummer bestempeld worden. Het zit op zo’n wijze in elkaar dat je in eerste instantie de indruk krijgt dat je naar twee verschillende nummers aan het luisteren bent. De heer Noise slaagt er echter wonderwel in, mede door een erg sterk refrein, het als één boeiend geheel te brengen. Als dan Sterben Um Zu Sterben aanvangt met een complexere, hoekigere vertellende riff dan heb je meteen door dat dit album een pareltje is. Het is inderdaad correct dat het geheel wat technischer is, daar heeft Noise gelijk in. Ook het rauwe, ruwe blijft echter ook moeiteloos overeind staan.

De Poolse invloeden, waarvan eerder sprake, hoor je bijvoorbeeld in de beginmaten van Gib Mir Heimat. Het sterke refrein doet je zelfs meezingen, waarom? De o zo eenvoudige basisriff, krult helemaal op in je gehoorgang, inderdaad, als een echte oorwurm. Verspreid over de plaat zitten er echter nog meer van deze zaken verstopt…

Erg knap debuut! Aanschaf verplicht, niet twijfelen. Koop je deze schijf niet, dan zal het je berouwen. Je rolt immers telkenmale als je boven op de heuvel bent, weer vlotjes naar beneden.

Score:

85/100

Label:

Noisebringer records, 2021

Tracklisting:

  1. Sisyphus
  2. Endlos
  3. Sterben Um Zu Sterben
  4. Gib Mir Heimat
  5. Mühsal
  6. Prometheus
  7. Der Feind Lebt In Mir
  8. Töte Dich

Line-up:

  • Noise – Zang, alle instrumenten
  • Noderra – Drum

Links: