Abkehr – In Blut

In As, in vuur of in bloed. Je kan nog kiezen. Allen zijn platen, als je ze vertaalt naar het Duits, van het duo Abkehr. Een duo dat oldschoolblackmetal maakt die een verwijzing is naar een kopje oude Burzum-koffie met een wolkje Mayhem-melk. In Feuer was mijn eerste kennismaking met deze band en bleek meer dan aangenaam. Ik ben benieuwd of deze nieuwe plaat een even grote indruk kan nalaten.

Opnieuw wandelen we die verlaten psychiatrische inrichting in die we reeds bezochten tijdens de vorige plaat. Misschien moeten we eens een andere route nemen? Of misschien moeten we ons eerder verdiepen in de in bloed geschreven geschriften op de afbladerende muren? Je kan kiezen. Wat zeker is, die angst die je bij de keel neemt, die onrust die je beving bij het vorige bezoek, is niet weg hoor. Helemaal niet.

Ook ditmaal kiezen de twee heren voor vier nummers met een duidelijke titel. Ook deze keer duurt het bezoek opnieuw niet langer dan dertig minuten. Ben je bang dat je verdwaasd en verdwaald achterblijft? Zou kunnen. Opvallend, vanaf de eerste noten, is de prominente rol van de bas. Dit was me toch niet bijgebleven van de vorige releases, maar bleek toen ook al aanwezig. Ook op In Blut geeft dit een aparte dynamiek aan de nummers. Soms is deze discreet sturend op de achtergrond aanwezig, dan weer verschijnt deze knotterend en met een laagje distortion iets meer op de voorgrond. Wanneer dit alles dan nog eens gecombineerd wordt met snijdende gitaarriffs en bloeddoorlopen vocalen dan weet je het wel.

De nummers lijken je op één of andere manier toch te achtervolgen, alsof je in een medicatiezuchtige bui de oude kasten van de psychiatrische instelling aan het uitkammen bent naar overschotjes psychofarmaca. III verzamelt in zijn geheel het best de boodschap die Abkehr wil achterlaten. Bezwerende melodieën worden er gecombineerd met een ijselijke scream, het eerder trage tempo doet je vermoeden dat je toch te veel slaappillen hebt ingenomen. Net voor je de instelling buiten wandelt, valt je iets op dat je bij het binnengaan niet zag. Op de smerige grond, naast een oude kruk, aan de ingang, ligt een oude koffiemok…

Sterke opvolger van In Feuer, dit In Blut. Net als zijn voorganger klinkt dit album dan ook erg koud, kil en beangstigend. Niet laten liggen als je deze plaat ergens in een rekje ziet staan.

Score:

85/100

Label:

Vendetta Records, 2021

Tracklisting:

  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV

Line-up:

  • Raash – Zang, gitaar, bas
  • H. – Drum

Links: