Leiþa – Reue

Het is toch Leiþa? Of Leipa? Tja, niet dat het mij wat uitmaakt, maar deze band van Noise mag best vernoemd en genoemd worden maar dan wel correct en juist natuurlijk. Noise is niet alleen de man achter deze band maar ook de man achter Noisebringer Records van waarop ook Kanonenfieber opereert, een band die misschien iets meer bekendheid heeft. Sisyphus was de debuutplaat van dit Duitse Leiþa. Een band die melodische black metal brengt op geheel eigen wijze en met de debuutplaat toch wel hoge ogen gooide. Kan dat opnieuw? Of rolt de dobbelsteen de spreekwoordelijke andere kant op en vallen er dus zo een aantal punten te verliezen? We luisteren.

Black metal is inderdaad het fundament voor dit Leiþa. Ons geliefde genre heeft vele substromingen waarvan diegene met de depressieve golven er één is. Er borrelt behoorlijk wat verdriet op en er rollen meerdere tranen in het dal van de heer Noise als ik dit gehele album zo doorluister. Nu, ‘s mans miserie is natuurlijk voor dit type van extreme muziek een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het is echter pas bij het tweede nummer, Fremdkörper, dat het album echt begint. Op snelle leest geschroeide black metal, heerlijk toch! Je denkt onmiddellijk aan een band als Der Weg Einer Freiheit of wat Fins geïnspireerd Duits geweld type Sarkrista. Met heel wat gevoel komt, niet voor het laatst op deze plaat, een akoestisch gitaarspel het verdriet nog wat meer schetsen en uittekenen. Prachtig om horen. En dan komen die snelle hondsbrutale riffs weer terug. Het titelnummer kregen we al als single aangeboden. Het laat opnieuw een band horen die het goed voor mekaar heeft. Wat golvende gitaarpartijen, rustig, om dan vervolgens penetrant, bijtend en omklemmend aan een hels tempo alles aan gruzelementen te spelen.

Tier heeft die eigenschappen ook. Interessant in dit nummer zijn ook die laatste maten alwaar Noise alleen met screams de song beëindigt. Ik schrijf wel eens vaker dat het volstoppen van nummers met gezang soms wat te veel van het goede is. Ook in Abgang krijg je dit gevoel. Het past echter wel wonderwel.

Opnieuw een erg sterke melodische blackmetalschijf van Leiþa. Dit Reue maakt wel net iets minder indruk dan de debuutplaat Sisyphus maar dit mag je absoluut niet tegenhouden om ook deze blackmetalparel aan te schaffen of tenminste eerst eens te beluisteren. Voor mij is dit terecht een plaat voor de jaarlijsten.

Score:

85/100

Label:

Noisebringer Records, 2023

Tracklisting:

  1. 01.09.2015
  2. Fremdkörper
  3. Reue
  4. Tier
  5. Abgang
  6. Schlaf
  7. Rauch

Line-up:

  • Noise – Zang, alle instrumenten

Link: