Kanonenfieber – Der Füsilier

Kanonenfieber zette zichzelf in één klap op de kaart met het album Menschenmühle uit 2021. De blackened death metal klonk gretig, aangrijpend en fris. Er werd niet alleen behoorlijk veel tijd gestoken in de fraaie geluidsmix van de plaat, de inspiratiebron van Noise lag specifiek bij de Eerste Wereldoorlog. Met die ingrediënten wist de Duitser flink wat fans in het genre te verrassen waaronder ondergetekende. Hoewel er nog twee andere zijprojecten lopen naast Kanonenfieber, is er intussen nog een EP onder deze naam verschenen. Begin dit jaar sprak Zware Metalen overigens ook met de beste man en zijn plannen. Met Der Füsilier voegt het eenmansproject een tweede EP toe aan zijn discografie.

Daarop vinden we een tweetal nieuwe nummers met dezelfde titel, opgesplitst in deel één en twee. Uiteraard is er niets veranderd aan de thematiek van de band, evenals het artwork en de muziek zelf. Beide songs zijn naast de melodische gitaarriffs en het pur-sang Kanonenfieber strijdplan weer voorzien van gesproken fragmenten en daarbij is genoeg ruimte genomen voor het creëren van een juiste ambiance. Der Füsilier I bevat vanaf de eerste seconde al de receptuur die fans van het eerste werk onmiddellijk overstag lieten gaan. Soms is de ritmiek daarbij tegendraads, op andere momenten pompen de ritmesectie en drums juist lekker door en weet Noise de vinger wederom op een gevoelige plek te leggen. Lekker dreigend en scherp.

Tekstueel gaan beide nummers over de slag in de Karpaten waar meer dan tweeduizend soldaten het leven lieten in het besneeuwde berggebied. Traditiegetrouw zijn deze teksten geschreven vanuit de ogen van al deze strijders. Neem de tijd om dit door te nemen tijdens het beluisteren en de muziek krijgt een extra bijzondere, hypnotiserende lading. Tijdens Der Füsilier II gaat het tempo iets omlaag en zet Kanonenfieber nog meer in op de meeslepende gitaarriffs en een nijpende sfeer. Daarmee levert de band met Der Füsilier vooral weer werk af dat smaakt naar nog meer. Inmiddels hebben de heren behoorlijk wat optredens in eigen land achter de rug en wachten wij geduldig onze beurt af. In februari 2023 doet men Nederland (Drachten Deathfest) aan, Arlon in België is een dag later aan de beurt. Mis het niet, is mijn advies.

Label:

Noisebringer Records, 2022

Tracklisting:

  1. Der Füsilier I
  2. Der Füsilier II

Line-up:

  • Noise – Alles

Links: