La Ola Interior – Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983​-​1990

Kijk, dit is nou een leuke compilatie. Eerder werd al een verzameling postpunk en synthwave liedjes uit Spanje uitgebracht, verzameld op La Contra Ola. Het Zwitserse label Bongo Joe gaat met Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983​-​1990 voor een compilatie van ambientmuziek. Het betreft Spaanse elektronische muziek uit de jaren 1983 tot 1990.

Het is een interessante verzameling muziek geworden. Deze muziek ontstond in de ondergrondse scene van die tijd, en werd door zelfstandige producers en muzikanten uitgebracht. Hierdoor ontstond een geheel eigen kring waarin eigen waarden werden gemaakt. Deze muzikale waarden lagen op het snijpunt van elektronische muziek en niet-Westerse muzikale tradities.

Het gevolg is een combinatie van lo-fi ambient soundscapes tot meer complexe ethno ambient zoals Finis Africae – Hybla. Volgens de producent van La Ola Interior zie je hier de invloed van de zogenaamde ‘Fourth World Music’, terwijl je bij een Javier Segura vooral Amerikaans minimalisme terug hoort. Het is die variatie die het ook zo boeiend maakt. Het is een uiting van de experimentele scene waarin met een soort fascinatie werd gekeken naar de plekken waar de Westerse wereld ophoudt. Of dat nu gaat om Arabische of meer inheemse invloeden. De mogelijkheden van de elektronica worden hierbij ten volle benut, telkens weer op een geheel eigen unieke Spaanse wijze.

Er valt uiteraard veel te zeggen over elk apart project, maar begin eens met deze compilatie om een beeld te vormen van dit eigenzinnige tijdperk. Een tijdperk waarin etnische muziek, elektronica en jazz elkaar vinden in de vorm van experimentele en eigengereide muzikanten. Deze muziek komt uit een enigszins vergeten tijdperk. Het is verfrissend en hoort logisch bij elkaar. Elke muzikant weet zijn eigen uniciteit te behouden. Juist dat maakt deze compilatie zo intrigerend.

Label:

Bongo Joe, 2021

Tracklisting:

 1. Miguel A. Ruiz – Transparent
 2. Camino al Desván – La Contorsión de Pollo
 3. Mecánica Popular – Impresionistas
 4. Finis Africae – Hybla
 5. Orfeón Gagarin – Última instancia
 6. Victor Nubla – 20000 Lenguas
 7. Javier Segura – Malagueñas 2
 8. Jabir – Vuelo Por Las Alturas De Xauen
 9. Miguel A. Ruiz – Trivandrum
 10. Mecánica Popular – Impresionistas
 11. Finis Africae – Hombres Lluvia
 12. Esplendor Geométrico – Sheikh
 13. Víctor Nubla – Chandernagor
 14. Luis Delgado – El llanto de Nouronihar
 15. Camino al Desván – Adjudicado a la danza
 16. Mataparda – Me llena la cachimba
 17. Suso Saiz – Horizonte paseo
 18. Camino al Desván – Fock Intimida a Gordi
 19. Mataparda – La papa suave
 20. Eli Gras – Flu

Links: