Kraanium / Existential Dissipation – Polymorphic Chamber of Human Consumption

Kraanium is één van de meer gekende brutale brutal deathmetalbands uit Europa. Kraanium bestaat sinds 2001. Oorspronkelijk Noors, nu een beetje van overal. Collega’s van me waren het altijd eens over de kwaliteit van de band met vrouwonvriendelijke hoezen en teksten, zo ook over Slamchosis. Devourment en Disgorge, maar dan anders. Existential Dissipation is nieuw voor mij. Het blijkt een Canadese deathmetalband te zijn,  met gore neigingen, die aan zijn zesde levensjaar toe is. Jammer genoeg ook het laatste van frontman Bob Shaw, die na de release van deze split overleden is.

Elk zes nummers, te beginnen met het als vanouds rossende Kraanium, dat met een niet al te gare productie op vrij organische manier de boel onderpoept. Slamper aan dus, voor het stampvoetende en pompende monster. Bijzonder dynamisch naar Kraanium-normen, wordt er met vrij simpele riffs en de nodige spierballen aan de drumkit een pak energie opgewekt. Vunzig en wel natuurlijk, gorgelend en blastend, de grindcore is nooit veraf. Relatief catchy ook, zeker met de arpeggio’s op Diarrhea Induced Gag Reflex. Verder is er ook de Deicide-cover Kill The Christian, niet eens zo verkeerd om te horen.

Existential Dissipation is de volgende in de rij. Het begint met een quasi uitsluitend instrumentaal opwarmertje waarin een soort van St.Anger snare behoorlijk hard staat, om vervolgens los te barsten in Sickening Voracity. De snare blijft de aandacht opeisen, net als de bassdrops en de aaneensluitende blubber die uit de strot van de overleden frontman Bob Shaw bleken te komen. Gitaargewijs is het een stuk minder slammend, het zijn eerder Morbid Angel-achtige fratsen, wat ook geldt voor het (fretsloze) basgitaarmateriaal. Een licht progressieve solo hier en daar en je zou het zowaar gaan aanraden aan de progressieve extremisten onder ons. Afsluiten doen we met Scum (Fuck the Weak) van Dying Fetus. Een cover dus.

Veel te weinig brutale en gore deathmetal geluisterd dit jaar. Jij ook? Doe dan deze maar.

Label:

CDN Records, 2022

Tracklisting:

1. Kraanium – Intro
2. Kraanium – Acid Burnt Genitalia
3. Kraanium – Knee Deep In Stillborn Afterbirth
4. Kraanium – Necrosodomized
5. Kraanium – Diarrhea Induced Gag Reflex
6. Kraanium – Kill the Christian (Deicide Cover)
7. Existential Dissipation – Depraved
8. Existential Dissipation – Sickening Voracity
9. Existential Dissipation – Cadaveric Adoration
10. Existential Dissipation – Decrepit Pathologies
11. Existential Dissipation – Momentos of Dissection
12. Existential Dissipation – Scum (Fuck the Weak) (Dying Fetus cover)

Line-up:

Kraanium

  • Mats Funderud – Gitaar
  • Jason Varlamos – Gitaar
  • Mika da Costa – Bas
  • Jack Christensen – Keel
  • Tobias Tellenbach – Drums

Existential Dissipation

   • Kyle Lam – Bas
   • Justin Sayne – Drums
   • Nicholas Luck – Gitaar
   • Jason Burt – Gitaar
   • Bob Shaw – Keel

Links: