Korpituli – As Infinite Shadows Of The Nightsky

As Infinite Shadows Of The Nightsky is de opvolger voor The Ancient Spells Of The Past van het Finse éénmansbedrijf Korpituli. De heer S. Korpituli, ook onder andere actief in Iku-Turso, doet net als op de vorige plaat gewoon al het werk. Gemakkelijk toch. Dan ben je je eigen baas en moet je ook aan niemand enige verantwoording afleggen. Handig, hop en klaar. De black metal van deze Finse heer laat zich definiëren als mid-tempo black metal met een atmosferische insteek, zo beschreef ik het toch in de review van de vorige plaat. Meestal blijven blackmetalbands toch wel de ingeslagen weg trouw en niks doet me in eerste instantie twijfelen dat de heer S. Korpituli plotsklaps goesting gekregen heeft om iets anders te gaan doen.


Tja en dan start de beste man met een aangename blastbeat en creeërt hij een sfeer alsof we naar wat ouder werk van Emperor aan het luisteren zijn. Natuurlijk heeft dit Korpituli niet die uitmuntendheid in riffs en uitvoering, maar toch geeft het wel het typische gevoel mee. De openingstrack, The Keys And Gates To Unhallowed Lands, is daarmee dan wel weer een meer dan degelijk begin. De heer Korpituli blijft je vanaf dit nummer in de ballen knijpen, want ook het daaropvolgende Endless Whispers Echo geeft je hetzelfde gevoel. Vermoedelijk is dit het resultaat van het gebruik van heel wat vocale variaties, maar ook de spookachtige keyboardlijnen en de toesnoerende leadlijn doen hun duit in het zakje. Vanaf hier gaat het allemaal wat trager en duikt Korpituli weer grotendeels de mid-tempo black metal in. Alzo verliezen de meeste van de nummers dan wel hun interessante kant. Nostalgia Burning is vervolgens het eerste nummer waar ik weer even het hoofd recht, want ook al start het geheel bijzonder traag, het is de gitaarriff die in al zijn eenvoud toch mijn aandacht weet te vangen. Nochtans slaagt de Fin er niet in om mijn aandacht tot op het einde van dit nummer vast te houden. En zo waggel je naar het einde van de plaat, of hoe moet je dat noemen? De muziek blijft toch niet helemaal boeien en alzo toch niet helemaal stevig rechtstaan en dan waggel je maar wat natuurlijk.

De black metal van Korpituli kan me deze keer dus niet helemaal bevangen. S. Korpituli lijkt zich nu en dan wat te verliezen in de veelheid van ideeën die hij heeft. Ik hoor hem ook gewoon het liefst als hij de snelheid op zoekt en net dit doet hij toch te weinig op dit nieuwe album, As Infinite Shadows Of The Nightsky.

Score:

65/100

Label:

Korpituli Productions, 2022

Tracklisting:

  1. The Keys And Gates To Unhallowed Lands
  2. Endless Whispers Echo
  3. Celestial Nightfires
  4. Lost, Unspoken Sorrow Of Ages
  5. Nostalgia Burning
  6. In The Witches Circle
  7. Eternal Shadows Dance

Line-up:

  • S. Korpituli – Zang, alle instrumenten

Links: