Korpituli – The Ancient Spells Of The Past

In de onderbuik van de Fins blackmetalwereld verblijven heel wat occulte heerschappen. Zo ook de heer S. Korpituli die we onder andere kennen van Iku-Turso, Khanus, Wrathage of Nachtvrucht. Zijn solowerk brengt hij uit onder de naam Korpituli op het Korpituli label, wat niet onlogisch klinkt. The Ancient Spells Of The Past is de debuutplaat en omhelst zes nummers. Het is eerder een mid-tempo blackmetalvariant met een atmosferische insteek die je te horen gaat krijgen maar wel één waarbij de typische Finse schoolelementen welig doordruppelen. Zoals zo vaak wordt dit alles voorzien van een bijpassende korzelige, schuurpapieren productie die wel toelaat elk instrument en de verschillende lagen goed te onderscheiden.

On Forgotten Paths is de eerder lang uitgerokken opener. Meer dan negen minuten krijg je een wandelroute voor je uitgestippeld die je eenvoudigweg moet volgen met behulp van eveneens uitgerokken gitaarthema’s die de sfeer van een droevige, druilerige dag perfect weergeven. Voorzichtige keyboard- en synthondertonen brengen nog wat meer lagen aan. Wil je ultrasnelle, typisch Finse melodische blackmetal horen? Dan ben je bij dit Korpituli niet aan het juiste adres. De heer Korpituli heeft immers besloten om zijn muzikale gedachtegang eerder traag en gezapig te brengen. Het is wel geen slakkengang, nu, soms komt het toch in de buurt. Zo is, Longing For The Unheard Of, een nummer, dat door zijn dynamiek, de indruk geeft dat deze keer de zon wel heel erg traag ondergaat in het woud en de nacht echt wel zijn tijd neemt om zich te nestelen. Het moet niet verbazen dat de gebruikte riffs van een eerder simpel allooi zijn maar desondanks niks in kracht of precisie missen. Ook de vocalen kennen hun diepgang mede ook door het sporadisch gebruik van wat zwaardere, bevreemdende, cleane vocalen.

De plaat kent een meer en meer bevreemdende eerder magisch sfeer naarmate de nummers elkaar opvolgen. Het lijkt wel of aan de rand van het eerder uitgestippelde pad allerlei onderwereldfiguren, mythische boswezens, trollen of heksen je vanuit de duisternis aanstaren en op elk moment je in je nekvel kunnen grijpen. Beklijvend!

Lekkere debuutplaat waarbij alle elementen aanwezig zijn gaande van messcherpe leadlijnen, wandelende, atmosferische passages, allesomvattende screams voorzien van een gure, zurige ondertoon.

Score:

75/100

Label:

Korpituli Productions, 2021

Tracklisting:

  1. On Forgotten Paths
  2. At Nightfall
  3. Longing For The Unheard Of
  4. Into The Magical Realm Of The Woods
  5. The Ancient Spells Of The Past
  6. Pale Homeward Souls

Line-up:

  • S. Korpituli – Zang, alle instrumenten

Links: