Killswitch Engage – Disarm The Descent

Killswitch Engage – Disarm The Descent
Roadrunner Records, 2013

De (tweede) self-titled kwam alweer vier jaar geleden uit, dus het was duidelijk eens tijd voor een nieuwe. Ditmaal zonder Howard Jones, maar opnieuw met Jesse Leach. Disarm The Descent is langspeler nummer zes, en mag naast de rest worden opgehangen in de galerij der rasechte Amerikaanse metalcore.

Killswitch Engage raapt de draad op waar ze hem hebben achtergelaten. Strakke melodieën en vette opzwepende riffs dicteren hier de orde van de dag. Ze worden natuurlijk niet voor niets onder de groten der (zeer) melodische metalcore gerekend. The Hell In Me luidt de intrede van Jesse Leach in. De grove, zware vocalen kunnen we dus vergeten, maar Jesse heeft in het verleden bewezen dat dit geen reden tot teleurstelling mag zijn. Met een klok van een stem zingt hij de refreinen bol, en na één luisterbeurt doet u dat waarschijnlijk ook al. Het geheel komt wat gelikter over dan de voorganger, wat de toegankelijkheid terug wat groter maakt. Disarm The Descent bezit genoeg afwisseling om te blijven boeien over de gehele lijn, maar met In Due Time hebben deze jongens zeker weers een knaller gemaakt. Verder mag de ballad, Always, er ook meer dan zijn, want met zijn groteske, dwepende melodie ter begeleiding van een tedere Jesse Leach, wordt een zeer sterke indruk nagelaten.

Op plaat heeft Killswitch Engage mij, ondanks de vlotte opbouw van de nummers, eerlijk gezegd nooit echt enorm kunnen aangrijpen. Deze nieuwe klinkt in mijn oren, meer dan zijn voorgangers, té Amerikaans door zijn übergladde geluid en vanzelfsprekendheid. Het grootste deel van hun aanzien hebben deze jongens dan ook te danken aan hun liveshows. Op dat vlak zal Disarm The Descent minstens even goed scoren als zijn voorgangers, want dit is op en top Killswitch Engage. Een aanrader voor de fans.

Tracklisting:

Killswitch Engage - Disarm The Descent

 1. The Hell In Me
 2. Beyond The Flames
 3. New Awakening
 4. In Due Time
 5. A Tribute To The Fallen
 6. The Turning Point
 7. All That We Have
 8. You Don’t Bleed For Me
 9. The Call
 10. No End In Sight
 11. Always
 12. Time Will Not Remain

Line-up:

 • Jesse Leach – Vocalen
 • Adam Dutkiewicz – Gitaar
 • Joel Stroetzel – Gitaar
 • Mike D’Antonio – Bas
 • Justin Foley – Drums

Links: