Times Of Grace – Hymn Of A Broken Man

Times Of Grace – The Hymn Of A Broken Man
Roadrunner Records, 2011

Fans van het New Wave Of American Heavy Metal-genre opgelet! De immer ijverige Adam Dutkiewicz heeft weer eens niet stil kunnen zitten. Omstreeks 2008 schreef de metalcoregod tijdens het herstel van een operatie aan de rug (de arme man is ook alweer de 30 gepasseerd) delen van dit album, getiteld The Hymn Of A Broken Man. Hoe toepasselijk. De gitaren, drums en productie zijn verzorgd door Adam D. zelf en als kers op de taart werd Jesse Leach (voormalig zanger van Killswitch Engage en dus voormalig bandmaat van Adam D.) gestrikt voor de zangpartijen en songteksten. In 2009 werd een aantal nummers opgenomen, maar nu, in de eerste maand van 2011, wordt de plaat daadwerkelijk uitgebracht. Genoeg redenen om naar dit album uit te kijken dus.

Vóór het beluisteren van The Hymn Of A Broken Man kon men natuurlijk al raden dat deze plaat veel gelijkenissen zou bevatten met het tweede album van Killswitch Engage, Alive Or Just Breathing, aangezien beide bandleden samen aan dat album gewerkt hebben. Times Of Grace weet echter een gevarieerder geluid te brengen. Jesse Leach heeft sinds zijn vertrek bij Killswitch Engage veel ervaring opgedaan en heeft gezongen voor de rockband Seemless en de metalcoreband The Empire Shall Fall en dit is te horen ook. De zangpartijen (met af en toe backing- en leading- vocals van Adam D.) zijn uitstekend en passend bij de instrumentatie en raken nooit het vlak van inwisselbare poppunk-refreintjes. De schreeuw heeft niet de overhand, maar wordt op de juiste momenten krachtig gebruikt zoals in Where The Spirit Leads Me, Hope Remains en Live In Love. De gitaarriffs zijn erg afwisselend en variëren van het typische Killswitch Engage-gepingel tot zachtere en melodischere gitaarlijnen.

The Hymn Of A Broken Man is een album met een wat duister tintje. Dit is niet alleen te horen aan de melancholische songteksten, maar ook aan de talloze subtiele en rustige passages die op elk nummer vindbaar zijn. Sterker nog, ik heb er zelfs moeite mee om The Hymn Of A Broken Man als een metalcore-album te bestempelen. Op The Forgotten One wordt de elektrische gitaar bijvoorbeeld volledig ingeruild voor een akoestische gitaar en zingen Adam D. (met een stem die erg doet denken aan Corey Taylor, bekend van Slipknot en Stone Sour) en Jesse er emotioneel op los. Ook bevat het album een instrumentaal nummer, getiteld In The Arms Of Mercy (dus niet in The Arms Of Sorrow). In tegenstelling tot vele andere metalcoreplaten worden breakdowns voor het grootste gedeelte achterwege gelaten en ligt het tempo betrekkelijk laag door de vele subtiele passages en het langzame drumwerk, dat overigens erg standaard is. In het nummer The Hymn Of A Broken Man wordt tegen het einde toch flink uitgepakt met een uitstekende breakdown.

In het kort is The Hymn Of A Broken Man een werkelijk uitstekend album geworden: gecompliceerder, zachter, maar toch ook harder, gevarieerder, emotioneler en minder straight forward dan de meeste metalcoreplaten. Elke metalfan moet dit album gehoord hebben. Het magische duo imponeert, innoveert en vernieuwt het genre dat zij zelf groot gemaakt hebben.

Tracklisting:
Times Of Grace - Hymn Of A Broken Man GROOT

 1. Strength In Numbers
 2. Fight For Life
 3. Willing
 4. Where The Spirit Leads Me
 5. Until The End Of Days
 6. Live In Love
 7. In The Arms Of Mercy
 8. Hymn Of A Broken Man
 9. The Forgotten One
 10. Hope Remains
 11. The End Of Eternity
 12. Worlds Apart
 13. Fall From Grace

Line-up:

 • Jesse Leach – Zang
 • Adam Dutkiewicz – Gitaar, Bas, Drums

Links: