Kill Division – The Thoughts and Prayers EP

Zoals het een grindcoreband betaamt, houdt Kill Division het tempo er stevig in. Nog geen jaar na het vermakelijke debuut Peace Through Tyranny komt men al weer aansnellen met een nieuwe EP. Wanneer ik die op Bandcamp opzoek, lukt het me niet een kleine glimlach te onderdrukken. Daar staat namelijk te lezen: alle nummers geschreven door Gus Rios en Kyle Symons, behalve… Nu, dat behalve betreft hier drie van de vier songs. Op deze The Thoughts and Prayers EP brengen de heren namelijk maar één eigen nummer, gevolgd door een drietal covers.

Voor wie die eersteling gemist heeft, nog even een kleine introductie. Kill Division is daar waar vier ervaren rotten samenkomen om hun liefde voor oude grindcore te vieren. De namen en rollen van deze feestgangers? Gus Rios (Gruesome, Left To Die) streelt de zes snaren, Kyle Symons (ex-Malevolent Creation) zijn lieflijke stembanden, Dirk Verbeuren (volgens Encyclopaedia Metallum op dit moment lid van negentien bands, maar laten we Megadeth noemen) geeft de drums er eens goed van langs en Jeremy Kling (slechts een paar bands minder) duwt de dikke snaren. En als ik niet oppas ben ik nu al langer aan het typen dan dat de plaat duurt.

Snel naar het eerste nummer dus. Daarmee hebben we het eigen nummer te pakken. Het is gelijk de naamgever van dit werkje. De ‘core’ zit hier meer in de relatieve eenvoud van de riffs dan dat drummer Dirk Verbeuren nu zulke verwoestend hoge grindtempi aanhoudt. Geen You Suffer-taferelen hier, maar evenwichtig en midtempo doorploegende death die langzaam maar zeker zijn weg baant naar dat deel van je hersenen dat zegt: “hé, lekker nummer!”. Door de sporadische versnelling en de zang – de zware grunt wordt op zijn tijd heerlijk gedubbeld met een agressieve scream – doet het geheel eigenlijk wel wat aan Massacre ten tijde van het legendarische debuut denken. En dat is, zoals de Engelsen zouden zeggen, high praise.


De cover van het Suicidal Tendencies-nummer Memories of Tomorrow is juist wel ultrarap en voorziet jou en de song van een stevige scheut energie of, zo je wilt, een heuse schop onder je donder. Muzikale cafeïne in onverantwoord hoge doses! De uitvoering van World Painted Blood (Slayer maar liefst!) is al net zo energiek, maar mist juist daardoor wat laag in het geluid. Dat is vermoedelijk onvermijdelijk in de Terrorizer-behandeling die Kill Division het nummer geeft. Ach, toch zeker leuk om eens te horen. Bij de afsluitende Minor Threat-cover Screaming At A Wall past een dergelijke aanpak dan toch een stuk beter.     

En daarmee zijn we er wel zo’n beetje. Een korte recensie zegt u? Dat treft, de EP is ook voorbij voor je er erg in hebt. Memories Of Tomorrow haalt zelfs, net als de versie van Suicidal Tendencies zelf overigens, de minuut niet. Na krap negen minuten mag de duim weer naar de afspeelknop gebracht worden. Dat doen we dan ook. Om nog maar eens te luisteren naar dit afwisselend tussendoortje, waarmee de heren van Kill Division laten horen dat deze band voor hen menens is.

Label:

Redefining Darkness Records, 2023

Tracklisting:

  1. Thoughts And Prayers
  2. Memories Of Tomorrow
  3. World Painted Blood
  4. Screaming At A Wall

Line-up:

  • Gus Rios – Gitaar
  • Kyle Symons – Vocalen
  • Dirk Verbeuren – Drums
  • Jeramie Kling – Basgitaar

Links: