Kill Division – Peace Through Tyranny

Het Amerikaanse Kill Division is opgericht door guitarist Gus Rios (Gruesome, ex-Malevolent Creation, Ex-Sickness) en zanger Kyle Simons (ex-Hate Plow, ex-Malevolent Creation, Ex-Sickness). De mannen zaten samen een bakkie te doen en hadden bedacht dat het wel gaaf zou zijn om een super grindcore groep op te richten. En dan de muziek spelend het liefst zoals Terrorizer en Napalm Death het deden tijdens het Jesse Pintado tijdperk. In hun vriendenkring liep nog wel een aardig drummertje rond die zich ook wel met die stijl verwant voelde. Aldus bevraagd werd Dirk Verbeuren (Megadeth, Bent Sea, ex-Soilwork, ex-Aborted) toegevoegd om de drums voor zijn rekening te nemen. En dan met Jeramie Kling (Inhuman Condition, The Absence, Venom Inc.) op de basgitaar is het supercombo compleet. Dit resulteert in het eerste product met de naam Peace Through Tyranny. Een 24 minuten durend epos dat als een ode aan de legendarische plaat van Terrorizer genaamd World Downfall bestempeld kan worden.

En dat laat zich snel blijken, zelfs het allereerste nummer begint met exact hetzelfde crescendo inkomende muziekgeweld waar World Downfall ook mee begint. En daar is niet de enige vergelijking gelegd. Zijn het de songstructuren, het geluid of de maatschappijkritische teksten het ademt allemaal de vroegere Terrorizer. Luister eens naar het titelnummer dat gaat over de Transformers ‘All Hail Megatron!!!’ wat zo op een Terrorizer plaat zou kunnen staan. Dat brengt dan voor mij de vraag naar voren of dat erg is. Zoals Gus Rios met zijn andere band Gruesome een Death tribute band heeft opgericht zo heeft hij dat nu met Kill Division gedaan. Nou, Gruesome vind ik tof en ik moet zeggen dat ik deze plaat ook gewoon erg goed vind. De nummers hakken er wellustig op los en door de goede mastering klinkt het geheel heerlijk helder. De drums specifiek klinken ook lekker vet en organisch zoals Pete Sandoval dat ook kan laten klinken.

Kill Division heeft met deze plaat indruk gemaakt en buiten de eerder genoemde vergelijkingen gewoon een ijzersterke grindcore plaat op ons los gelaten. Tijdens het luisteren en schrijven van deze recensie is de gedachte bij me opgekomen of dit de plaat zou zijn geweest die Terrorizer had moeten maken als opvolger van World Downfall. Uiteindelijk is mijn antwoord nee, maar de twijfel blijft. Je kan zo’n legendarische plaat eigenlijk nooit een waardig vervolg geven, ook Terrorizer is dat niet gelukt. En ook Kill Division lukt dat niet want daar is Peace Through Tyranny niet origineel of net niet goed genoeg voor. In ieder geval steken de heren hun invloeden niet onder stoelen of banken en brengen ze een uiterst hoogstaand eerbetoon uit. Enige minpunt vind ik de totale lengte van de plaat. 24 minuten is kort, zelfs als het een hoog energetisch gehalte heeft. Wel weer gaaf is dat ze een nog niet eerder uitgebracht nummer van Terrorizer hebben gecoverd met de titel Barely Alive. Mooie bonus.

Score:

80/100

Label:

Redefining Darkness Records, 2022

Tracklisting:

 1. If You Only Knew
 2. Surrounded by Filth
 3. Thin the Herd
 4. Peace Through Tyranny
 5. Freak
 6. Cultists
 7. Rise Against
 8. Hatred Inspired
 9. Battle Scarred Creation
 10. Walking Dead
 11. Barely Alive (Terrorizer cover)

Line-up:

 • Jeramie Kling – Bas
 • Dirk Verbeuren – Drum
 • Gus Ríos – Gitaar
 • Kyle Symons – Zang

Links: