Katechon – Sanger fra Auschwitz

Katechon uit Trondheim, Noorwegen. Black metal. Nee, dit is niet wat je denkt. Het is anders. Dit Katechon bestaat uit drie muzikanten en een mannelijke variant van de Lingo rookvrouw. Voor de niet ingewijden: een zanger met een vrij rokerige grunt.

Het is langspeler nummer drie voor Katechon. Voorganger Coronation wist enige indruk achter te laten. Muzikaal hebben we te maken met emotionele, occulte black metal. Zit Anatomia aan je cd-speler vastgeplakt? Katechon gaat je bekoren. Rauw is het, maar toch gepolijst. Zoals ook bij vorig werk was te horen ligt is dit meer riffgedreven dan je in andere bands uit dit genre gaat tegenkomen. Het doet wat denken aan onze Franse vrienden van Arkhon Infaustus, hoewel Katechon qua songwriting toch onderdoet qua complexiteit.

Het eerste nummer Fotspor start dramatisch met repetitieve depressie. Eloi dan. Het tempo ligt een stuk hoger. Boze blastbeatgedreven black/death met een melodieus randje en af en toe wat dissonanten. Renselsen doet het creatiever aan. Het meest boeiende nummer van de plaat. Tre Hoder is het meest memorabel. Dat wil wat zeggen, want het album is nou niet echt een muzikale oorwurm. Het is niet dat het aan variatie ontbreekt of aan creativiteit, maar het is qua riffs wat monotoon. Saai misschien zelfs? De zanger helpt hier ook aan mee. Davids Skold is een goed voorbeeld. Unheimlich is overigens een goedgekozen titel van de afsluiter.

Een album waar je met gemixte gevoelens naar kan kijken. Als je een album maakt dat sterk leunt op riffs dan zou de hoofdprioriteit moeten zijn om die riffs dan ook gedenkwaardig te maken. Dat lukt Katechon hier toch niet overal even goed. Aan de andere kant is Katechon sterk in het neerzetten van een naargeestige, ‘unheimliche’ atmosfeer in de muziek, zonder sterk te leunen op keyboards. Dat is een prestatie tegenwoordig.  Een album dat de middenmoot wel ontstijgt, maar daar houdt het ook mee op.

Score:

73/100

Label:

Saturnal Records, 2019.

Tracklisting:

  1. Fotspor
  2. Eloi
  3. Renselsen
  4. Ankomst
  5. Mørkets Hjerte
  6. Tre Hoder
  7. Davids Skjold
  8. Unheimlich

Line-up:

• L:R∴B∴: Bas
• K∴G∴: Gitaren
• L:O∴V∴: Vocalen
• Terje M. Kråbøl: Drums

Links:

• Katechon Facebook
• Katechon Bandcamp
• Saturnal Records