K.F.R – Shayṭān 2.0

Ik geef toe, de laatste tijd ben ik behoorlijk veel bezig met hetgeen Maxime Taccardi, Fransman en veroorzaker van zwarte kunst in zowel visuele als muzikale vorm allemaal uitbrengt. De laatste Grimm kreeg een review, zijn boek ook en nu ook K.F.R. Met K.F.R is Maxime al bezig vanaf 2013. Dit is zijn tiende langspeler. K.F.R staat voor “Kāfir” (niet te verwarren met fakir), Arabisch voor ongelovige. Infidel, zo u wil. Arabisch komt regelmatig terug in de muziek trouwens, in de eigenaardige black metal.


Niet alleen Arabisch komt terug in deze Shayṭān 2.0, ook behoorlijk creepy samples, schrikwekkende loops en andere ongein die dit plaatje gestoorder en onaangenamer maken dan voor de meeste mensen wenselijk is. Tot nu toe hoorde ik van here Taccardi muziek met een bepaalde schrikfactor, afschuw, eigenaardigheid, gimmick, creativiteit… die op zich wel interessant was, maar nooit een geheel vormde. Dat is bij Shaytan 2.0 anders. Voor het eerst hoor ik muziek die meer is dan de som van de elementen. Voor het eerst kan ik mezelf er helemaal in verliezen, zoals dat ook bij een Xasthur, Leviathan of Ævangelist het geval is, om verschillende redenen. Ook bepaalde ambient/black LLN bands slaagden er soms in hetzelfde effect te creëren.

Bij K.F.R gaat het om de herkenbare en consequent gebrachte gescheurde scream-vertelstijl met flegmatische (de fluim is alomtegenwoordig) allures, de valse dissonantie, de elektronische drones, het disharmonische draaiboek… deze keer valt het netjes op zijn plaats. Tegen de helft van de plaat zit je met een misselijk gevoel in je maag te luisteren naar de piepende, dreunende en dreigende horror. Alles Basmala natuurlijk, al betwijfel ik dat de demonische danspasjes in een tutu en de Korancitaten echt goed zouden vallen bij fans van de desbetreffende verhalenbundel.

Maxime doet niet alles alleen op dit album trouwens, hij krijgt bijstand van de Belg Déhà, die de drums inspeelt. In het verleden werd dat gedaan met menselijke resten, geen idee of het nu weer zo gebeurde. Voor de rest dien ik nog te verwijzen naar de clips, die toch wel bijdragen aan de onconventionele totaalervaring van K.F.R. Veel positieve reacties verwacht ik niet op deze plaat, eerder integendeel. Verwijten van narcisme, melodramatische neigingen, gebrek aan muzikaliteit…   het mag. Laat dit maar over de tongen gaan.

Trouwens, nu we toch in Frankrijk zijn, de film Sheitan geef ik meteen ook mee als tip voor een onrustige avond.

Score:

83/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

1. Shayṭān 2.0
2. New World Order
3. No God Ever Cared for You
4. يَأثَم (Sin)
5. Till There Is Nothing Left in Men
6. شَيْطٰان (Devil)
7. I’m Better Than Him
8. A Bitter Tomorrow
9. يَوْم الحِسابِ (Judgement Day)

Line-up:

  • Maxime Taccardi
  • Déhà – drums

Link: