Griim – Bête Immonde

Over Maxime Taccardi heb ik het kortgeleden uitgebreid gehad. Deze Fransman verdient naar mijn aanvoelen best wel wat aandacht, omwille van zijn grafische kunsten. Je leest het hier nog eens na. Naast zijn visueel waarneembare kunst doet hij ook het een en ander met zijn stem. Griim is één van zijn projecten, waarbij hij zijn muzikale gedachten in klanken omzet. Eerder dit jaar verscheen Bête Immonde, wat hij zelf beschrijft als “Weird avant-garde black metal”. Discogs omschrijft het als avant-garde atmospheric black metal, met dark ambient, electro en trap. Dat het weird is, kan ik alvast bevestigen.

Tussen de spoken words van Charles Manson, zwarte slavenzang en klassieke muziek door, hoor je Maxime met blackmetalfrequenties rappen, lamenteren en overall creepy doen. De misantropische Gollum-modus is een constante stoorzender voor je gemoed, terwijl de disharmonische trap hi-hats de boel muzikaal consequent nog meer verstoren. Tijdens het Afro-Amerikaanse spiritual gezang weerklinkt ook constant de snerpende tremolo blackmetalgitaarherrie, schel en priemend, iets waar je in feite een gans album lang op getrakteerd wordt.

Heel erg verstoord en gestoord allemaal, zeker wanneer je net als ik op school Franse les gevolgd hebt en je je verdiept hebt in de donkere kant van deze Romaanse/romantische taal. Op Bête Immonde staan ook enkele Engelstalige nummers (met een heel zwaar Frans accent weliswaar), So Long ☠@✴#% ! bijvoorbeeld, waar geflirt wordt met weerwraak na de dood. Qua thema’s doet dit werkstuk me behoorlijk hard denken aan wat Niklas Kvarforth doorgaans te bieden heeft (When Prozac No Longer Helps), maar dan vanuit de belevingswereld van Maxime’s vervormde wereldbeeld, inclusief cartoonfilters, wanen en fantasieën.

Voor de doorsnee metalhead zal dit geen cadeau zijn, enkel voor wie doelbewust op zoek gegaan is in het verleden naar mengvormen van black metal en rap/hiphop, is dit een voorzichtige aanrader. Déhà zijn Nadddir bijvoorbeeld, dat komt nog ietwat in de buurt van dit werkstuk. Of een Raism/Diabolos Rising. Heel voorzichtig benaderen met andere woorden.

Score:

76/100

Label:

Purity Through Fire, 2020

Tracklisting:

1 Intro
2 Nymphe Décharnée
3 MMXIX You Remember ?
4 Bête Immonde
5 So Long ☠@✴#%!
6 Stabat Mater
7  ̶S̶e̶r̶o̶t̶o̶n̶i̶n̶

Line-up:

Maxime Taccardi – Alles

Link: