Judas Priest – Reflections: 50 Heavy Metal Years of Music

Er is er een jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien da’s Judas Priest. Begonnen in 1970 (en daarmee maar een fractie jonger dan Black Sabbath) is de band nu dus… 51 jaar. Maar omdat corona uit het leven van alles en iedereen een hap heeft genomen, trok de band de wereld over onder de noemer 50 Heavy Metal Years, totdat nota bene de jongste van het stel er bijna tussenuit kneep.

Onder de naam 50 Heavy Metal Years of Music verschijnt een hypersuperduperdeluxespeciale boxset met 42 cd’s (!) en nog wat andere spulletjes. CD 1 tot en met 29 wordt gevormd door alle studioplaten en officiële livereleases van de band, inclusief de verzwegen jaren met Tim ‘Ripper’ Owens als zanger. CD 30 tot en met 40 staan vol met concertregistraties uit de jaren 1979 tot en met 1991, waardoor drummer Scott Travis (ook alweer in de band sinds 1989) dus nauwelijks is te horen en gitarist Richie Faulkner (spelend sinds 2011) helemaal niet. CD 41 en 42 zijn losse live-opnames gemaakt tussen 1975 en 1991 en een demoversie van Epitaph, dat in 1976 op het tweede album Sad Wings of Destiny verscheen.

De prijs voor dit alles? 345 Britse pondjes, 407,69 euro volgens de dagkoers. Via de eigen webshop te verzenden vanuit Engeland, dus u mag er nog flink wat muntjes aan verzendkosten en invoerrechten aan toevoegen. Maar dan heeft u wel live-versies van al lang vergeten nummers als Mother Sun, Evil Fantasies en Solar Angels.

Maar dit is geen review van die boxset waar je de rest van het jaar naar zou kunnen luisteren. De band heeft ook nog een enkele cd/2 lp-versie uitgebracht om op een veel goedkopere manier stil te staan bij het jubileum: Reflections: 50 Heavy Metal Years of Music. Gelukkig niet het zoveelste best of-album, maar een leuke verzameling van weliswaar bekende nummers maar niet de geijkte Painkillers, Metal Gods en Living After Midnights. Bij de eerste zes nummers gaan we van Let Us Pray / Call for the Priest van Sin After Sin uit 1977, naar Never the Heroes, afkomstig van het laatste album Firepower uit 2018.

Veel leuker zijn de tien live-nummers die de laatste jaren lang niet altijd de setlist haalden. Zoals het lekker felle Dissident Aggressor (ooit nog eens meesterlijk gecoverd door Slayer). Out in the Cold is op zich een prima nummer, maar wel afkomstig van het gladde Turbo uit 1986, waarop de band experimenteerde met een meer commercieel geluid en synthesizers. Dapper dat juist een nummer van deze plaat is gekozen. Running Wild daarentegen is een zekerheidje, met uitstekende prestaties van zanger Rob Halford en gitaartandem K.K. Downing/Glenn Tipton.

Victim of Changes kent u, simpel. Da’s altijd goed. Geldt ook voor The Green Manalishi (With the Two-Pronged Crown). Die Fleetwoord Mac-cover is immers onuitroeibaar in het Priest-werk. Gauw door naar Bloodstone (door Halford aangekondigd als The Bloodstone), afkomstig van Screaming for Vengance uit 1982 en natuurlijk voorzien van dat geile gitaarloopje. The Ripper behoort tot het standaard repertoire van de band, maar het is geen enkele straf om dit nummer op repeat te zetten. Dat heb ik wat minder met Beyond the Realms of Death. The Hellion / Electric Eye zal voor altijd dé concertopener van Judas Priest zijn en is zeker in de live-uitvoering een machtig nummer. Tot slot is Sinner voor mij dé verrassing van de verzameling live-tracks op deze plaat: zeker als het zo vlotjes wordt gespeeld als hier.

Natuurlijk kunnen we langer discussiëren over de nummerkeuzes voor dit album dan dat de complete boxset aan materiaal biedt, maar opvallend is dat Sin After Sin met drie numers oververtegenwoordigd is, waar ik graag meer had gehoord van Painkiller (buiten het titelnummer uiteraard) maar vooral ook Angel of Retribution: de comeback-plaat met Rob Halford uit 2005 die zo vaak vergeten lijkt te worden in het bandrepertoire. En wat betreft de eeuwigheidswaarde van deze release? Laag natuurlijk, deze poor man’s versie van de prachtige boxset. Maar tegelijkertijd ook een leuk document van een band die al het ongelooflijke aantal van vijf decennia stand houdt.

Label:

Sony Music, 2021

Tracklisting:

 1. Let Us Prey / Call for the Priest
 2. You Don’t Have to Be Old to Be Wise
 3. Fever
 4. Eat Me Alive
 5. All Guns Blazing
 6. Never the Heroes
 7. Dissident Aggressor (live)
 8. Out in the Cold (live)
 9. Running Wild (live)
 10. Victim of Changes (live)
 11. The Green Manalishi (With the Two-Pronged Crown) (live)
 12. Bloodstone (live)
 13. The Ripper (live)
 14. Beyond the Realms of Death (live)
 15. The Hellion / Electric Eye (live)
 16. Sinner (live)

Line-up:

 • Rob Halford – Vocalen
 • Glenn Tipton – Gitaar
 • K.K. Downing – Gitaar
 • Richie Faulkner – Gitaar
 • Ian Hill – Bas
 • Scott Travis – Drums
 • Les Binks – Drums
 • Dave Holland – Drums

Links: