Jours Pâles – Éclosion

Spellbound kennen we van Aorlhac, James Sloan van Uada en Christian Larsson van Shining. Als je deze drie heren samenbrengt en aanvult met onder andere Phalène op drums en Graf van Psychonaut 4 en Ondine van Silhouette voor additionele vocalen, dan ben je een band die toch al wat adelbrieven kan voorleggen.

Jours Pâles is zo een band, Eclosion is het debuut. Hetgeen we te horen krijgen wordt melancholische black metal genoemd. Ondanks het internationale karakter van de band blaast het geheel, na wat in- en uitademen, vooral Franse lucht uit. Dit Jours Pâles is dus een leerling uit de Franse blackmetalschool en een verdomd goede ook nog eens. De karakteristieken van de vocalen komen soms wat in het vaarwater van S.A.S de l’Argillière van het magistrale Misanthrope. Dit om te zeggen dat er op dat gebied heel wat variatie aanwezig is. Muzikaal worden ook alle registers opengetrokken. Melancholische gitaarlijnen, dreunende drumpartijen en basthema’s met een eigen karakter. Het is goed om horen dat er productioneel heel wat aandacht gegeven is aan de bas, de drums en de relatie met de gitaren en de zang.

Verwacht geen plaat die je aan een rotvaart voorbij gaat snellen. Het is een plaat die je tijd geeft om de verschillende lagen te leren kennen. Ik zou mijn oor vooral te luister leggen bij nummers als EclaméEclosion en Des Jours A Rallonge. Eclamé omdat de vrouwelijke stembanden van Ondine een aangename afwisseling bieden. Eclosion omdat het het meest uitgebalanceerde nummer van de plaat is en gezien de sublieme melodielijn op gitaar en zang. Des Jours A Rallonge omdat hier de bijdrage van Graf het nummer gewoon naar een nog hoger niveau tilt. Ik vergeet nog bijna Ma Dysthymie, sa Vastitude. Het nummer met de magistrale openingsriff dat zich door een warme vocale hand helemaal laat ontkleden. En dan vergeet ik vermoedelijk nog een hele hoop interessante passages.

Ik beschouw mezelf een fan van de Franse blackmetalschool. Deze Jours Pâles is opnieuw, net als de landgenoten van Hyrgal en Bâ’a, een bijkomend collectief om zeker rekening mee te houden. Erg sterk album en dus, zonder enige twijfel, een aanrader.

Score:

85/100

Label:

Les Acteurs de l'Ombre Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Illunés
 2. Aux Confins Du Silence
 3. Ma Dysthymie, sa Vastitude
 4. Le Chant Du Cygne
 5. Eclamé
 6. Éclosion
 7. Suivant L’Astre
 8. Des Jours A Rallonge
 9. C2H6O

Line-up:

 • Spellbound – Zang, keyboards
 • James Sloan – Gitaar
 • Christian Larsson – Basgitaar

Links: