Bâ’a – Deus Qui Non Mentitur

Bâ’a is een Franse band bestaande uit drie nobele onbekenden. Nu, helemaal onbekend zouden ze niet zijn, ze zouden reeds jaren actief zijn in de scene. Heerlijk toch dat geheimzinnige, het alzo extra creëren van onduidelijkheid, het oproepen van vragen. Je kan hierover blijven filosoferen, je kan ook gewoon de debuutplaat van deze Fransen opknallen en dat is ook gewoon hetgene wat je moet doen. De thematiek van deze plaat is geënt op de interactie tussen de mens en het goddelijke, meer nog de problemen die deze connectie met zich meebrengt deels ook door de egoïstische instelling van de mens zelf.

Bâ’a bracht reeds in 2018 twee nummers uit die vastgelegd werden op een drieweg split met Verfallen en Hyrgal. Een plaat die werd uitgebracht door Les Acteurs De L’Ombre. Een plaat die je best beluistert. Drie bands die in elkaars vaarwater varen maar er wonderwel in slagen dat de schepen elkaar niet raken. De sprong naar Osmose Productions voor het uitbrengen van deze debuutplaat Deus Qui Non Mentitur lijkt logisch. En om eerlijk te zijn, een titel in het Latijn, geeft toch ook weer net dat tikkeltje meer. Zou God echt niet liegen? Ik vraag het me af, laten we luisteren naar wat de Franse broeders van Bâ’a te vertellen hebben.

Zij doen dit door zes nummers op zeer intrigerende wijze aan je te presenteren. Beluister het album in zijn geheel, niet skippen, geen nummers overslaan, heel de plaat in één beweging. Dan komt het geheel, de hele boodschap, het duidelijkst binnen. Van de intro, Transept tot de Outro. Daartussenin krijg je een verzameling composities die voorzien zijn van goed verstaanbare vocalen die de teksten brengen in het Frans, baspartijen die alleen varen dan wel samenblijven op het dek, gitaarriffs die door merg en been snijden, pianopartijen die subtiel doch subliem voorbij komen dwarrelen en een drum die vaak erg hoge snelheden aanhoudt.

Nu en dan valt het, zoals in het derde nummer Procession, bijna helemaal stil en heb je enkel nog die enkele bezwerende riff met daarover een verhalende sample, boosaardig goed! Dat thema wordt vakkundig uitgerokken tot over de tien minuten, bezwerend! Heerlijk ook die dansende gitaren op Des Profondeurs Je Crie. Of in hetzelfde nummer ergens op het einde, gitaren die een snel thema aankondigen, een thema dat pas enkele tellen later wordt opgepikt door de drum. Un Bûcher Des Piédestal herbergt een monsterriff in zich. Ik zou zeggen, eigen je deze plaat toe en ga zelf op zoek.

Extreem sterke blackmetalschijf. Ook daar is God, als hij al bestaat, het volmondig mee eens, liegen hierover zal hij niet doen! Obligaat aan te kopen schijf, strikt noodzakelijk in elke collectie en een verplicht hebbeding voor elke zichzelf respecterende blackmetalfan!

Score:

90/100

Label:

Osmose Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Transept
  2. Titan
  3. Procession
  4. Des Profondeurs Je Crie
  5. Un Bûcher Pour Piédestal
  6. Outro

Line-up:

  • Onbekend

Link: