Jaap Middernacht – Koning van de Hel, Vijand van Jehovah

Naast Willem II heeft Tilburg nog een andere gruwel onder haar leden. Zijn naam is Jaap Middernacht en met Koning van de Hel, Vijand van Jehovah bederft hij voor de derde maal de ziel en zaligheid van zijn nietsvermoedende luisteraars. In acht nummers worden onze oren gebalsemd in de ongezegende oliën van de psychedelische neofolk.

“Ik ben de hamer op de nagel die zijn pols aan het hout slaat”. Met de eerste zin die we te horen krijgen, worden we er subtiel op gewezen dat de Antichrist  sinds het in 2020 verschenen Helwaarts nog steeds een grote inspiratiebron is. Ondanks de kille thematiek, klinkt de muziek opvallend warm. De akoestische gitaar en de zang zweven in een King Dude-achtige echo. Zoals we van Jaap Middernacht gewend zijn, is er ook wat ruimte voor Duivelse lolbroekerij. Over-de-top teksten als “Jezus Beeft want Jaapie Leeft” zijn hier een goed voorbeeld van. Menig SGP’er zou er een klein drolletje van in zijn broek laten. In vergelijking met Helwaarts, is de tongue-in-cheek humor echter een stuk verder naar de achtergrond verdwenen.

Lofzang Voor de Hoer (Babelon) gaat over de geneugten van het vlees, en de manier waarop je deze kunt gebruiken om je af te zetten tegen de bekrompen Christelijke dogma’s. Anton LaVey (de schrijver van de Satanistische Bijbel) had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Zijn Ogen Als Ochtendgloren zou gezien kunnen worden als het homo-erotische antwoord op Slik Mijn Zaad Voor Satan van Lanz. Doordat de gitaren worden begeleid door een viool, krijgt het nummer een bepaalde ernst die je niet zou verwachten van lied dat over de mondelinge liefdesdaad gaat. Het daaropvolgende Begraafplaats klinkt daarentegen veel rauwer. Alsof het er eerst tien jaar aan tape-decay overheen is gegaan voordat het is uitgebracht. Lo-Fi black metal, zonder de black metal. Een goede paletreiniger die de luisteraar weer even er bij trekt. Het daaropvolgende Zonsondergang heeft namelijk weer de warme klanken die we ook in de eerste nummers hoorden. De vocalen klinken als het product van een zedeloze trio tussen Uncle Acid and the Deadbeats, Baby Woodroose en Comus. De tekst is verassend luchtig, hoewel de weemoedigheid die het moment dat je geliefde moet vertrekken met zich meebrengt goed wordt overgebracht.

De Laatste Zegel is een soort soundscape die het einde der tijden moet inluiden. Volgens het Bijbelboek Openbaringen worden er namelijk zeven zegels gebroken, die allen bijdragen aan het het begin van de Apocalyps. Het is dan ook zeer toepasselijk dat het album afsluit met Einde Van De Wereld. “De hellemond gaat open en verzwelgt al het leven”, zo klinkt het. Zoals dat ook op eerder werk van Jaap Middernacht het geval is, klinkt ook hier die ziel van Boudewijn de Groots Nacht en Ontij door in iedere akkoordaanslag. Dansen met de duivel op het einde van de wereld. Daar gaat het om.

Met Koning Van de Hel, Vijand van Jehovah presenteert Jaap Middernacht een prima nieuw album. Voor liefhebbers van neofolk en psychedelica is dit zeer zeker een aanrader.

Score:

80/100

Label:

The Throat, 2022

Tracklisting:

  1. De vijand
  2. Prijs de Antichrist
  3. Lofzang voor de hoer (Babelon)
  4. Zijn ogen als ochtendgloren
  5. Begraafplaats
  6. Zonsondergang
  7. De laatste zegel
  8. Einde van de wereld

Line-up:

  • Jaap Middernacht – Alles

Links: