Jaap Middernacht – Helwaarts

Een dichte mist heeft zich meester gemaakt van de straten van nachtelijk Tilburg. De bloedrode maan hult het onthoofde standbeeld van Willem II in een karmozijnen lijkwade. Een raaf die in paniek probeert te ontkomen aan dit nachtelijk ontij valt dood op de grond en in de verte slaat een kerkklok twaalf keer. Diep uit de vervallen gangenstelsels van lang vergeten catacomben klinkt een vreemd geluid. Is het de duivel die zijn zwarte zielen komt oogsten? Nee, het is Jaap Middernacht.

Jaap Middernacht is een eenmansproject uit Tilburg (Nederland). Als we onszelf dwingen om muziek in hokjes te plaatsen, dan zou ik Jaap Middernacht in het psychedelic-/neofolkhokje zetten. Na het in 2019 verschenen Gruwel presenteert hij nu Helwaarts. Een naargeestig album wat me een beetje doet denken aan het oude werk van King Dude, en zelfs cultklassieker Nacht en Ontij van Boudewijn de Groot. Net als zijn voorganger, verschijnt Helwaarts via het illustere label The Throat. We krijgen zeven gevarieerde tracks te horen. De thema’s die worden aangesneden zijn niet bepaald zaken die je gezellig met een croissant in je bek aan de ontbijttafel zou bespreken. Zo passeren luchtigheden als sadisme, de dood en de duivel de revue. Ondanks dit zwartgallige boeket van narigheid, is al snel duidelijk dat Jaap Middernacht alles benadert met een knipoog. Neem bijvoorbeeld de openingszin van Lucifers Wil:

“Christus hing aan het kruis voor onze zonden, wat een arrogante lul”

De grappen en grollen zijn echter wel dusdanig gedoseerd, dat het geen flauw moppenfestijn wordt. Er is dus een goede balans van goed musiceren en geestige teksten enerzijds, en ironische kwinkslag anderzijds. Hiermee is Jaap Middernacht eigenlijk een soort anti-edgelord. Ik kan het wel waarderen. Het album kabbelt lekker voort en de nummers vloeien goed in elkaar over. Naast psychedelische gitaarklanken is er zelfs even tijd voor wat Burzum-merige ambient. Hoewel ik er zelf niet altijd fan van ben, is het in deze context zeer passend.

Tongue-in-cheek narigheid: Jaap Middernacht presenteert met Helwaarts een prima album. Ik ben benieuwd wat we in de toekomst nog van hem te horen zullen krijgen. Of Tilburg het aan kan, is een tweede.

Score:

80/100

Label:

The Throat, 2020

Tracklisting:

  1. De sadist
  2. Helwaarts
  3. De dood komt voor ons allen (Droom I)
  4. Lucifers wil
  5. Brandstapel
  6. Val kapot
  7. Kenofobie (Droom II)

Line-up:

  • Jaap Middernacht

Links: