Itnuveth – Tales and Legends of Wolves

Met de precisie van een Zwitsers uurwerk, verschijnt elke herfst een album van het Spaanse viking/pagan blackmetalorkestje Itnuveth. Opgericht in 2013, is Tales and Legends of Wolves alweer album nummer vier voor de heren. Voorgangers als Enchantments en Paulsilaur: “Under the Wolf’s Skin”, scoorden bijzonder hoog en haalden een plek in mijn jaarlijst en, om maar gelijk alle spanning weg te nemen, daar gaat deze nieuwe plaat ook eindigen.

Dat neemt niet weg dat Tales and Legends of Wolves de eerste Itnuveth-plaat is waarbij ik af en toe mijn wenkbrauwen in standje ‘nounounou-moet-dat-nou-echt?’ zet. Wat wil het geval: de heren Volundr (gitaar, bas) en Funedëim (vocalen) hebben in de persoon van Vàli een fluitist gerekruteerd. En die zorgt vooral voor twee volledig overbodige muzikale intermezzo’s, waardoor de stoere viking black metal opeens doorslaat naar folk-geneuzel.

Verder zijn de nummers korter geworden, waardoor het hypnotiserende aspect van de vorige platen wat naar de achterkant is verdreven. Jammer, maar gelukkig is er verder nog genoeg te genieten aan deze band, zolang we het tenminste houden op het muzikale aspect. Funedëim is naast de zang namelijk ook verantwoordelijk voor de Engelstalige teksten, maar die ontstijgen nauwelijks het niveau van de eerste klas van de middelbare school. Geeft niet, ’s mans bedoelingen zijn al duidelijk in de titel van dit album.

Itnuveth moet vooral het hebben van het vocale gejongleer van Funedëim (want de man kan zingen) en de songstructuren van Volundr (want de man kan gitaar spelen). Er wordt moeiteloos gewisseld tussen rustige fases en stukken waarbij plots het gaspedaal wordt ingetrapt en de zang door merg en been gaat. Om dichtbij het thema van dit album te blijven: Itnuveth wacht, kijkt toe en slaat dan bliksemsnel toe om zich vervolgens weer strategisch terug te trekken. Gelijk een wolf inderdaad. Als ik één band een zakje met geld gun om een echte drummer te rekruteren en in een echte opnamestudio onder te brengen, dan is het dit Itnuveth. Weer komt er een lekkere plaat uit Spanje. Op naar de volgende herfst!

Score:

85/100

Label:

Base Record Production, 2017

Tracklisting:

 1. Dressed in Black
 2. Slightly Dead Sun
 3. In the Distance a Lament
 4. Earth’s Son
 5. The Battle of the End of the World
 6. Awakes the Wind
 7. Doomed Wolf
 8. Black Heart
 9. Trained by Wolves
 10. Under the Eternal Wings

Line-up:

 • Funedëim – Vocalen
 • Volundr – Gitaar, Bas
 • Vàli – Fluit

Links: