Itnuveth – Enchantments

Vorig jaar kreeg ik het tweede album van de Spaanse viking/pagan blackmetalband Itnuveth in mijn schoot geworpen. Paulsilaur: “Under the Wolf’s Skin” schopte het met zijn 95 punten zelfs tot mijn persoonlijke jaarlijst en dus keek ik reikhalzend uit naar de opvolger: Enchantments. En godnakendenondenju nog aan toe: wát een plaat is dit weer geworden zeg. Nee, zo goed als de tweede is deze niet geworden, daarvoor is de balans tussen sfeer en snelheid nèt iets te veel naar de gaspedaalkant verschoven. Maar afgezien daarvan weet ook Enchantments van begin tot eind te boeien.

Feitelijk is het allemaal niet zo heel bijzonder wat de heren Volundr en Funedëim doen. De geluidseffecten en de drums komen uit een doosje en de productie van het album hoort bij die van een undergroundband en is dus niet moddervet. Maar onderaan de streep past het gewoon allemaal. Enchantments is af. En dat komt niet alleen omdat Funedëim een prettige, afwisselende stem heeft. Muzikaal gezien weet Itnuveth op het juiste moment de juiste knopjes in te drukken, zoals mij dat bij een vrouw nooit lukt.

Weer lukt het de band om de soundtrack te schrijven voor vikingveldslagen die zich voor je geestesoog afspelen en wel op zo’n manier dat de muziek zich snel in je hoofd nestelt. Net als Paulsilaur: “Under the Wolf’s Skin”, is ook Enchantments geen plaat waar enkele nummers er met kop en schouders bovenuit steken. Sterker nog, het is allemaal veel van hetzelfde en zelfs na de tiende luisterbeurt kon ik geen enkele titel opnoemen. Maar de kracht van deze plaat, deze band mag ik nu wel zeggen, is dat het geen donder uitmaakt dat er geen Mother North, Blashyrkh (Mighty Ravendark) of noem ze allemaal maar op, op te vinden is. Het is juist het collectief aan tracks dat dit zo sterk maakt.

En dat collectief blijft boeien, want het is absoluut geen straf om Enchantments steeds maar weer voorbij te horen komen. Kortom, Itnuveth bezorgt de Lage Landen dit jaar geen pepernoten, maar puur goud. Dit is het betere werk. Is er nou geen platenmaatschappij of promoter die deze band groter wil maken?

 

Label:itnuveth-enchantments

Base Record Production, 2016

Tracklisting:

 1. Lamentations
 2. Enchantment
 3. Hehoroth
 4. Jhotnnar
 5. Escape
 6. Mud
 7. Utgard
 8. Breath of Hell
 9. Airhun

Line-up:

 • Funedëim – Vocalen
 • Volundr – Gitaar, bas

Links:

Score: 88/100