Itnuveth – Enuma Elish

Hoera! Mijn favoriete pagan blackmetallers ten zuiden van de Pyreneeën zijn er weer! Maar liefst drie jaar lag er tussen Tales and Legends of Wolves en Enuma Elish van het Spaanse gezelschap Itnuveth. En dat was even wennen, want de eerste vier albums kwamen vier jaar op rij uit. Gelukkig verscheen tussendoor wel de EP Pagan Martyrs en de split Black Viking Alliance / Nihil Verum Nisi Mors met Cult of Self Destruction. Maar toch, het duurde lang. Wat dat wachten heeft opgeleverd? Wel, een prettig wegluisterende, prima klinkende plaat.

Bij de review van het laatste album van Itnuveth sprak ik de hoop uit dat de mannen snel over een echte drummer en een echte opnamestudio zouden beschikken. Beide is inmiddels gelukt. Adalsteinn hanteert sinds twee jaar de drumstokjes en Enuma Elish klinkt beter dan alle Itnuveth-platen hiervoor. Enuma Elish is overigens een oude Babylonische mythe die beschrijft hoe de wereld zou zijn geschapen en hoe de god Marduk (u vast ook wel bekend in muzikale vorm) de koning der goden werd. Of de mannen van Itnuveth geïnspireerd zijn door dit verhaal is niet uit de teksten te halen. Hopelijk zorgt corona voor tijd om een thuiscursus Engels te doen, want tekstueel is de band de lagere school nog niet ontgroeid. Als ik het goed begrijp is Enuma Elish hier een berg en is er verder veel vuur, lava, licht en schaduwen.

Geen probleem, want muziek draait natuurlijk altijd al meer om het gevoel. Bij dit album is dat zowaar warmer dan op voorgaande plaatjes, waar kou en kilte de boventoon voerden. Dat komt naast de genoemde veronderstelde thematiek waarschijnlijk ook door het artwork, waar we bandmascotte de Berserker een draak te lijf zien gaan. Het geheel maakt van Enuma Elish een heerlijke reis van drie kwartier omdat het album helemaal af is. De Spanjaarden schaven nog steeds aan hun bombastische, epische sound en bereiken daarmee een doorlopend hoog niveau. Hoor ze bijvoorbeeld eens tekeer gaan in Black Tongues of White Bones: stilzitten is onmogelijk. Tegelijkertijd zijn er volop rustige intermezzo’s om even op adem te komen voordat Volundr er weer een heerlijke gitaarsolo tegenaan gooit of Funedëim laat horen dat hij een geweldige zanger met een grote variëteit aan stijlen is. In Lakes of Lava komt er zelfs een zangeres voorbij: prettig voor de afwisseling maar het zorgt tegelijkertijd voor een iets te optimistisch Finsterforst– en Tursiasgeluid naar mijn zin.

Het mag de pret echter niet drukken. De adempauze heeft Itnuveth goed gedaan: Enuma Elish is een fraaie plaat waarin alles mooi in balans is. Itnuveth schakelde altijd al gemakkelijk tussen groots en bombastisch en klein en bescheiden maar doet dit op de vijfde plaat beter dan ooit. Uiteraard wederom jaarlijstmateriaal.

Score:

90/100

Label:

Base Record Production, 2020

Tracklisting:

 1. Riding Alone Again
 2. Wandering Crows
 3. Enuma Elish
 4. Black Tongues
 5. Fire in Veins
 6. Dhym Vhorgur
 7. White Bones
 8. Over the Tumulus
 9. The Abyss of Immortal Flames
 10. Powerful Energies
 11. Lakes of Lava
 12. Wait Patiently

Line-up:

 • Funedëim – Vocalen
 • Volundr – Gitaar, bas
 • V. VästrSkogen – Fluit
 • Adalstein – Drums

Links: