Insomnium – Heart Like A Grave

Insomnium is een begrip uit Finland en dit al sinds 1997. Intussen ligt voor mij de achtste langspeler met de koude titel, Heart Like A Grave. Ik zag dit quintet recentelijk, jammerlijk maar kort, op Graspop dit jaar. En ondanks dat de kennismaking met zijn typische melodische death metal kort was, moet ik toch zeggen dat hij me aangenaam verrast had. Tijd dus om hun nieuwste telg eens grondig te beluisteren. Intussen hebben de fans de video’s al opgepikt die verschenen zijn van nummers Valediction en Heart Like A Grave.

Insomnium maakt gemakkelijk in het gehoor liggende eerder trage, slepende melodieuze death metal. De nummers zijn verhalend, kabbelend met hier en daar een versnelling doch praktisch nooit naar onmetelijke snelheden. De riffs zijn weldoordacht, vaak treurend in karakter, maar verliezen nooit hun karakteristieke achtergrond. De solo’s zijn sturend, richtinggevend met heel veel oog voor detail en diepgang. De grunts zijn goed verstaanbaar doch diep en rasperig. De cleane vocalen zijn warm, gevoelig en worden vol emotie gebracht. De tien nummers die ze op Heart Like A Grave neergeschreven hebben, wijken van dit bovenvermelde patroon weinig of niet af.

Ik haal er voor mij even de hoogtepunten uit. Valediction, het tweede nummer op de plaat, start stevig en met een pompend ritme dat nu en dan doorheen het nummer nog eens wordt opgenomen. Wat mij vooral pakt, is de cleane zanglijn die toch erg lekker en op de juiste plaats in het nummer geposteerd staat. Mute is My Sorrow is een nummer wat episch en ijskoud start doch al snel wordt opengetrokken door een opzwepend drumritme. Het refrein gaat door merg en been, mede door de melodieuze gitaarlijnen die in sublieme interactie gaan met de grunt vocalen van Niilo Sevänen. Wanneer vervolgens een akoestische gitaarpartij een landschap schildert dat verder afgewerkt wordt door een magische solo, komen je haren recht omhoog.

Overtuigende nieuwe release van de melodieuze deathmetalgrootheden uit het land van de duizend meren!

Score:

80/100

Label:

Century Media, 2019

Tracklisting:

 1. Wail Of The North
 2. Valediction
 3. Neverlast
 4. Pale Morning Star
 5. And Bells They Toll
 6. The Offering
 7. Mute Is My Sorrow
 8. Twilight Trails
 9. Heart Like A Grave
 10. Karelia

Line-up:

 • Markus Hirvonen – Drums
 • Ville Friman – Gitaar, zang
 • Niilo Sevänen – Zang, basgitaar
 • Markus Vanhala – Gitaar
 • Jani Liimatainen – Gitaar, zang

Links: