Imminence – Heaven In Hiding

Uit Zweden met liefde! Dit Imminence, een melodische metalcore band gevormd rond Eddie Berg, komt nu met Heaven In Hiding via Arising Empire. De vorige plaat, Turn The Light On, was een knaller van jewelste. Met nummers als Erase, Infectious of The Sickness werd je door deze heren stevig bij de noten genomen. Agressieve metalcore met een melodische rand, vaak ondersteund door een vioolpartij van de heer Berg, vormden de basis. Ook de eerder typische zuivere vocalen die lekker duelleerden met de krachtige screams maakten deel uit van het basisgeluid van Imminence. En voor hen die schrik hebben dat de heren hiervan zouden afwijken: ik kan jullie geruststellen, dat is niet zo. De heren lijken wel wat meer diepgang mee te geven aan de muziek en misschien beter gezegd, aan het geheel. Het lijkt zo bij wijlen iets minder direct allemaal dan de vorige plaat.

Nochtans krijg je die indruk niet als je nummers als Ghost of Temptation voorbij hoort komen. Nummers die perfect geënt werden op wat de heren in het verleden al brachten. De extra diepgang ligt hem in de afwerking van de riffs, de vioolpartijen, de uitvoering van onder andere de drumpartijen, de extra rustpunten doorheen de plaat… De heren hebben er opnieuw erg veel werk ingestoken. Dit geldt niet alleen voor de muziek en de teksten maar ook voor het prachtige artwork.

Een nummer als Surrender laat de beste kant van deze Zweden horen. Een ietwat zeemzoet, meezingbaar refrein wordt omringd door een krachtig pallet aan screams, eerder donkere gitaarthema’s en typische sleurende drumdynamieken. Iets wat ze nog eens dikjes overdoen op Chasing Shadows. Als ik dit zo allemaal hoor, stel ik me de vraag hoe de heren dit live gaan brengen. Het laatste optreden dat ik van hen zag in JC De Klinker in Aarschot, toen nog ter promotie van de vorige plaat, was toch erg sterk. Tijdens dat optreden namen de heren ook wat gas terug en namen ze de akoestische gitaar in de hand. Een nummer als Alleviate geeft in zijn eerste maten hetzelfde rustige gevoel, maar al snel wordt toch op het distortiepedaal gedrukt. Dat is alleen maar goed, want zo krijg je een perfect uitgebalanceerd nummer dat je laat proeven van twee kanten. Net als op de vorige plaat lijkt mijn aandacht echter soms wat te verslappen. Een nummer als Enslaved mist net wat overtuigingskracht. Gelukkig pikt Disappear met een eerder breekbare cleane zangpartij de draad weer op.

Inderdaad, uit Zweden met liefde! Deze Heaven In Hiding lijkt minder direct dan zijn voorganger maar is toch mede gezien de geleverde diepgang op muzikaal en tekstueel niveau, een meer dan degelijke opvolger van Turn The Lights On.

Score:

80/100

Label:

Arising Empire, 2021

Tracklisting:

 1. I Am Become A Name…
 2. Ghost
 3. Temptation
 4. Surrender
 5. Chasing Shadows
 6. Moth To A Flame
 7. Alleviate
 8. Enslaved
 9. Disappear
 10. Lost And Left Behind
 11. This Too Shall Pass
 12. Infinity
 13. Heaven In Hiding

Line-up:

 • Eddie Berg – Zang, viool, viola
 • Harald Barrett – Gitaar, mandoline
 • Christian Höijer – Bas
 • Alex Arnoldsson – Gitaar
 • Jonas Flink – Drums

Links: