Ihsahn – Pharos

Reeds in een interview in februari van 2020, liet Ihsahn weten dat er een vervolg zou komen op de Telemark EP. Een EP die hem dichter bij huis bracht, terug naar zijn persoonlijke en muzikale roots. Die opvolger zou eveneens een EP zijn om te breken met een vastgeroeste traditie, nameliijk, om de twee jaar een full album uitbrengen. Gekoppeld aan de release van deze EP’s zou er ook een op maat gemaakte concertreeks volgen. We weten allemaal waarom dit op heden nog altijd niet plaats vond.

De structuur en opbouw vastgelegd op Telemark, wordt ook verdergezet op Pharos. Je krijgt dus drie nieuwe, eigen nummers te horen, die ditmaal weer de experimentelere, progressieve Ihsahn-kant laten zien. Vervolgens krijg je ook weer twee covers te horen. Nu, meestal sla ik dit soort muziekjes over daar het in mijn ogen vaak weinig bijdragend is. Doch voor één keer, ga ik een uitzondering maken. De heer Ihsahn covert één van de grootste popbands aller tijden, namelijk, A-Ha. En daar word ik dan weer vrolijk van. Hij krijgt hiervoor de hulp van Einar Solberg (Leprous). Magistraal! Veel andere woorden zijn er niet voor.

Losing Altitude is een zachte binnenglijder die vooral opvalt door zijn electro-pop achtige vibe en cleane zanglijnen. De stevigheid komt pas de hoek om kijken net voorbij de helft van het nummer. Een voorzichtig dreunende drum en baspartij wordt op het einde wat weggedrukt door een afgemeten strijkercollectie. Spectre At The Feast kenmerkt zich door een erg sterk refrein dat het gevoel geeft dat je binnen luttele ogenblikken wordt meegezogen in het zoveelste deel van een Bond-film. En zeg nu zelf, na het beluisteren van dit nummer zou het nog niet eens zo gek staan op de soundtrack van zo een film. Pharos straalt rust uit in de eerste maten en dit wordt mede in de hand gewerkt door de interactie tussen de voorzichtige drum en pianopartijen die met elkaar wat langs het water wandelen, of zo voelt het toch. Er zit zelfs een hele teug dramatiek in, het roerende refrein is hier het voorbeeld van.

Het is duidelijk, Ihsahn is top en dit in alle richtingen. Extreem, agressief of gevoelig, experimenteel en bij wijlen wat poppy, ja, dan ook. Subliem!

Label:

Candlelight records, 2020

Tracklisting:

  1. Losing Altitude
  2. Spectre At The Feast
  3. Pharos
  4. Roads (Portishead cover)
  5. Manhattan Skyline (A-Ha cover)

Line-up:

  • Ihsahn – Instrumenten, zang
  • Tobias Solbakk – Drum

Links: