Hyems – Anatomie Des Scheiterns

Uit Duitsland komen de ongure heren van Hyems. Deze vijf spelen melodische black metal en met Anatomie Des Scheiterns mag je komen proeven van hun derde full length. Een band die niet al te productief is, als je het mij vraagt. Hij bestaat immers al sinds 1997. Hyems zocht eerst zijn heil in het uitbrengen van een viertal demo’s alvorens naar officiële releases over te stappen. Als deze voorgaande releases eveneens van zo een hoge kwaliteit zijn als deze laatste langspeler, dan dienen we als echte blackmetalliefhebber toch nog eens een duik te maken in het niet zo nabije verleden.

Ik stel het al direct van in het begin, dit plaatje bevat een heerlijke verzameling botergeile doch boosaardige riedeltjes. Het duo DW en DM weet met de hulp van FB verrekte goed hoe je zo een riedeltje in elkaar moet steken. Tel daarbij de vochtige strot van AEJ en de kurkdroge drumpartijen van CA en je weet wat je kan verwachten. Het lijkt op een mengeling, een mix van oudere Naglfar met een stevige scheut, typisch Duitse degelijkheid die we gewoon zijn van bands als Nagelfar, Halphas of Agrypnie.

De eerste riff van de plaat, die dus ook het nummer Triumph Des Scheiterns opent, is er één om in te kaderen. Als je nog kaders over hebt, kan je beter direct verder doen. Verstopt in het midden van Vom Bankrott Einer Seele zitten er ook een handje vol. Neem ook zeker de solo mee in het daarop aansluitende Siechtum – Briefe Vom Ende. Zo, voor je het weet is de hele muur in de woonkamer voorzien van kleine en grote kaders en vraag je je al snel af of het niet beter is om die kindertekeningen uit de keuken weg te halen. Doe maar hoor, je huis hangt zo snel vol. Moet je alleen gitaarriffs inkaderen? Nee nee, ook de vocalen verdienen hun ereplaats boven de open haard middels de hoge uithaal waarmee Morgendämmerung start.

Zo, laat deze gozers ook je slaapkamers, berging, kelder, zolder en meteen ook maar de garage en het tuinhuis vol hangen met kaders. Je vrouw, je kinderen en de buren gaan er niet blij mee zijn maar soms moet je gewoon aan jezelf denken en je zin doordrijven.

Score:

85/100

Label:

Black Sunset/MDD Records, 2020

Tracklisting:

 1. Triumph Des Scheiterns
 2. Vom Bankrott Einer Seele
 3. Siechtum – Briefe Vom Ende
 4. In Diesem Graben
 5. Zerwürfenis Im Tal Josaphat
 6. Morgendämmerung
 7. In Ketten

Line-up:

 • FB – bas, zang
 • DW – gitaar, zang
 • DM – gitaar, zang
 • AEJ – zang
 • CA – drum

Links: