Hore – Siostry Wiedźmy

Hore is een relatief nieuw project dat ontstond ergens in 2018 in de Poolse underground. De heren of dames, het is immers niet geweten wie de leden zijn, hebben onderdak gevonden bij Witching Hour productions. Siostry Wiedźmy is een eerste kennismaking met dit project, dat zijn wortels heeft in de klodderige aarde waarin black metal, post-black en wat avantgarde – jazz invloeden verstopt zitten. Het is een mix voor fans van Odraza, Furia en Ophthalamia. Nu, dat is wat de platenboer schrijft.

We lezen dat de inspiratiebron voor de teksten wordt gevonden in oude folklore, maar ook in werken van Poolse grootmeesters als daar zijn Mickiewicz en bijvoorbeeld Broniewski. Gelukkig wordt ook Goethe nogmaals aangehaald. Broniewski bijvoorbeeld is een Poolse schrijver/dichter die zijn inspiratie vond in het dagelijkse leven en de problemen hierin. Hij plakte dit tegen een historische achtergrond vol oorlogen en revoluties, doch ook het verlies van zijn dochter Anna komt aan bod in zijn werk. Mickiewicz is dan weer één van de meest gekende dichters in Polen, de schrijver ook van Pan Tadeusz. Zo, afdoende cultuurhistorische achtergrond, anders wordt het een te lang schrijfsel naar mijn mening.


Wat op dit muzikale epos, dat hoop en al krap dertig minuten duurt, vooral opvalt is de sfeer. Deze is koud, kil doch tegelijk ook penetrant en fascinerend. De reden hiertoe is de manier waarop de muziek gebracht wordt. Stevige black metal gedrenkt in monotonie, eenvoud, simpelheid. Dat zou je toch zeggen bij een eerste luisterbeurt. Niks is minder waar. Door het gebruik van heel wat filmische elementen, de saxofoon en een eerder gruntende stem liggen er toch heel wat lagen op en onder dit fundament. De mix van de gitaren is eerder droog, net als deze van de drum, wat bijzonder effectief is.

Drwimy Jak Grom of Król Olch, maar beter nog W Chrustach worden opgebouwd rond een stevige, gortdroge blastbeat, met eerder experimentele, hoekige riffs. Dit alles wordt  fijntes overgoten met die typische Poolse school-sfeer. Heerlijk. Hierdoor ontstaat er een zekere kadans. Een kadans die ervoor zorgt dat de nummers op deze plaat toch op de één of andere manier blijven hangen. Schitterend ook de interactie tussen zang, gitaar en saxofoon op Pieśń Ma Była Już W Grobie, niet dat dit nieuw is natuurlijk. We kennen dit soort muzikale conversaties al langer en vinden dit terug bij een band als White Ward bijvoorbeeld. Naarmate de plaat vordert neemt de avantgardistische, jazzy insteek de bovenhand en ontstaan er allerlei vreemder aanvoelende kronkels. En lijk je eveneens wat meer verloren te geraken achter hoeken en kanten. Maar dat mag …

Erg sterke eerste kennismaking met opnieuw een onbekend collectief uit Polen. Een collectief dat weet te boeien, fascineren en tegelijkertijd duisternis en kilheid in je huiskamer brengt.

Score:

85/100

Label:

Witching Hour Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Drwimy Jak Grom
  2. Bije Raz, Dwa, Trzy…
  3. Siostry Wiedźmy
  4. Król Olch
  5. W Chrustach
  6. Pieśń Ma Była Już W Grobie
  7. Biesy
  8. Księżnę Dziś Pochowano

Line-up:

  • Onbekend

Links: