Lacuna Coil – Delirium

Lacuna Coil – Delirium
Century Media, 2016

Tien jaar oud is ‘ie alweer, de beste plaat die Lacuna Coil ooit maakte. Nog elk concert brengen de Milanezen wat nummers van Karmacode, hun magnum opus, ten gehore, tot groot genoegen van het publiek. Anno 2016 komen de wonderschone Cristina Scabbia en haar nieuwe vriendjes met Delirium op de proppen. Nieuwe inderdaad, want van de originele bezetting is de afgelopen jaren weinig overgebleven. Samen met zanger Andrea Ferro en bassist/toetsenist Marco Coti Zelati kon de Italiaanse op zoek naar nieuwe bandleden.

Die werden gevonden in de vorm van Ryan Blake Folden (drums) en Diego Cavallotti (gitaar). De nieuwe bandleden mochten meteen aan de bak, want met de nieuwe plaat, Delirium dus, probeert Lacuna Coil hoorbaar weer terug te komen op het niveau van een decennium geleden. En met succes, dat mag gezegd worden.

Zo goed als op Delirium heeft Cristina Scabbia nog nooit geklonken, met als hoogtepunt het prachtig (mee)slepende Live to Tell. Haar tegenhanger brult verscheidene malen werkelijk de longen uit zijn lijf, en het vermoeden bestaat bij mij dan ook dat Andrea Ferro goed heeft geluisterd naar wat echte deathmetalvocalisten, want met zijn rauwe stem geeft hij de muziek nu eindelijk eens écht ballen. Het belangrijkste is echter dat de band weer groovet. Het hierboven staande The House of Shame is daar het keiharde bewijs van en neigt zelfs naar een vergelijking met Sepultura. Bassist/toetsenist/gitarist/producer/beroepsbaas Marco Coti Zelati blijkt een voortreffelijk songwriter te zijn en levert fantastische, snoeiharde composities af met verdomd vette wisselwerking tussen freaky spacesynths en loodzwaar ronkende gitaren.

Een lang verhaal kort: fans van het oudere Lacuna Coil, verheugt u! De band is terug van nooit weggeweest, en klinkt beter dan ooit. Het succes en de impact van Karmacode zullen waarschijnlijk niet worden overtroffen, maar liefhebbers van moderne metal kunnen Delirium blind aanschaffen. Een absolute topper!

Tracklisting:
Lacuna Coil - Delirium

 1. The House of Shame
 2. Broken Things
 3. Delirium
 4. Blood, Tears, Dust
 5. Downfall
 6. Take Me Home
 7. You Love Me ‘Cause I Hate You
 8. Ghost in the Mist
 9. My Demons
 10. Claustrophobia
 11. Ultima Ratio
 12. Live to Tell
 13. Breakdown
 14. Bleed the Pain

Line-up:

 • Cristina Scabbia – Vocalen
 • Andrea Ferro – Vocalen
 • Marco Coti Zelati – Bas, keyboards & gitaar
 • Diego Cavallotti – Gitaar
 • Ryan Blake Folden – Drums

Links: