Dark Tranquility – Atoma

Het Zweedse Dark Tranquility wandelt al sinds 1991 door de wereld van de melodieuze death metal. Sterker nog: de band geldt als één van de grondleggers van de Gothenburg death metal. Dat leverde al tien albums prima te pruimen muziek op, voor mensen die het graag een tikkeltje rauw hebben (grunts!), maar hun oortjes niet te veel willen beschadigen (ook cleane zang! keyboard!). Uw even deskundige als anonieme verslaggever heeft de heren met enige regelmaat live mogen aanschouwen en vermaakte zich daarbij prima, zonder dat hij direct de aandrang voelde op zoek te gaan naar meer muziek van de heren.

Is het daarom dat album elf zo lang op mijn bureau is blijven liggen? Atoma verscheen immers al in 2016 en dus komt deze review rijkelijk laat. Wellicht, maar vroeg of laat draait het allemaal om de muziek en die is in orde. Dik in orde? Neen, gewoon ‘in orde’. Atoma voelt als tandenpoetsen. Je doet het (hopelijk) twee keer dag gedachteloos. Die borstel gaat heen en weer, en op en neer zonder dat je er verder bij nadenkt. Atoma heeft eenzelfde effect. Je ondergaat het gedachteloos. Het klinkt goed, maar niet bijzonder. Het is prima te doen, maar niet iets waar je enorm naar uitkijkt. Je valt je er geen buil aan als je het opzet, maar ook niet als je het niet opzet. Dat idee.

Liefhebbers van Dark Tranquility en het genre dat de band mede heeft gecreëerd, hebben dit album al lang in huis en zullen er hun weg mee vinden. Voor mensen die het heel voorzichtig in de iets extremere hoek willen zoeken, is Atoma een prima vertrekpunt. Rest alleen nog de mededeling dat Atoma de eerste plaat is waar gitarist en Duistere Tranquilliaan van het eerste uur Martin Henrikson niet meer te horen is. Hij verloor na ruim vijfentwintig jaar zijn ‘passie voor muziek’. Tsss…

Score:

75/100

Label:

Century Media, 2016

Tracklisting:

 1. Encircled
 2. Atoma
 3. Forward Momentum
 4. Neutrality
 5. Force of Hand
 6. Faithless by Default
 7. The Pitiless
 8. Our Proof of Life
 9. Clearing Skies
 10. When the World Screams
 11. Merciless Fate
 12. Caves and Embers

Line-up:

 • Mikael Stanne – Vocalen
 • Niklas Sundin – Gitaar
 • Anders Iwers – Bas
 • Martin Brändström – Keyboard
 • Anders Jivarp – Drums

Links: