Heraldic Blaze – Blazoned Heraldry

Heraldic Blaze is een duo bestaande uit de Amerikaanse multi-instrumentalist Argent Pale en de Noorse gitarist Peregrinus die we maar al te goed kennen, en samen breiden ze Blazoned Heraldry in elkaar. Het mag niet als een verrassing klinken dat ook hier weer het Duitse label Purity Through Fire is opgesprongen. Net als op de vorige platen van projecten en bands van de heer Peregrinus trouwens, zoals daar zijn Kvad, Unholy Craft, Solus Grief en Hjemsøkt.

De beide heren zouden eerder een Middeleeuwse blackmetalvariant ten berde brengen. Iets in de stijl van Sühnopfer, Ungfell, Grylle en Heltekvad. Het zal me benieuwen. Wil je je als band spiegelen aan de eerste van dit rijtje dan ga je toch potverdikke meer dan je stinkende best moeten doen. Volgens de platenboer is het een demo die ondanks zijn wat rudimentaire geluid toch zeer goed de kwaliteit van deze band weer geeft.

Rudimentair, basaal en korzelig kan je de productie zeker noemen. Hierdoor wordt er naar mijn bescheiden mening toch redelijk wat mystiek en middeleeuwse warmte door de openstaande vensters naar buiten geblazen. Ergens in de verte hoor je een wastonnen ritmesectie. Daarrond wordt er dan een eerder iel, prikkend jasje van gitaarthema’s geweven die een behoorlijke koude rilling induceren. Er valt inderdaad wel wat te zeggen voor de vergelijking met bovenstaande bands. Nochtans komt dit Heraldic Blaze, hoe hard ze ook hun best doen, toch nog niet in de buurt van een band als Sühnopfer. Daar klinkt het allemaal nog wat te rommelig en te chaotisch voor. Een op zich blij en fris fluitthema luistert dan weer The Accolade Of Truth op. Een open en nogal dansend gitaarthema trekt dan weer je aandacht in Far Shooting Apollo. Een mistroostige gitaarpartij schildert een episch ridderthema op de achtergrond ondersteund door opnieuw een fluitpartij. Zo krijg je met The Knight’s Folly toch het gevoel dat je op het stadsplein rustig zit te wachten alvorens de pestkar weer voorbij komt rijden.

Heraldic Blaze tracht met Blazoned Heraldry de middeleeuwen terug je woonkamer in te sturen. Dit lukt niet helemaal. Nochtans ontwaar ik zeker enig potentieel in deze band. Zeker de toevoeging van de fluitpartijen brengt iets bij. De vraag is natuurlijk hoeveel aandacht er naar het verder ontwikkelen van de ideeën kan gaan, wetende dat de heer Peregrinus zijn kostbare tijd moet verdelen over heel wat andere bands en projecten.

Score:

65/100

Label:

Purity Through Fire Records, 2024

Tracklisting:

  1. Torchbearers Of Our Time
  2. The Accolade Of Truth
  3. Far Shooting Apollo
  4. A Sovereign Spire
  5. The Knight’s Folly
  6. Scourge Of The Sycophant

Line-up:

  • Argent Pale – Zang, bas, fluit
  • Peregrinus – Gitaar

Links: