Hjemsøkt – Mystikk & Mørke

Mystikk & Mørke is een EP met maar liefst 25 minuten aan blackmetalgeweld. Het label, Purity Through Fire, staat gekend om zijn groot arsenaal aan blackmetalbands. Nu, als je de afgelopen maanden toch een beetje hebt opgelet is één van de aanvoerders van behoorlijk wat bands op dit label de heer Peregrinus. Het mag je dan ook niet verbazen dat voor bijvoorbeeld bands als Kvad, Unholy Craft of Solus Grief (nieuw werk komt er nog aan voor deze laatste) de heer Peregrinus zijn hand niet alleen omdraait en in zijn kielzog behoorlijk wat andere bands en projecten uit de grond heeft gestampt. Zo ook dus nu een nieuwe band of project of noem het hoe je wil. Hjemsøkt is ditmaal de naam, de muziek? Wat had je gedacht, black metal natuurlijk maar dan eerder een variant met een paganeske insteek als eerbetoon aan de oude Noorse blackmetalgoden als daar zijn Enslaved, Ulver etc.

Goh, ik schreef wel dat Peregrinus alles doet binnen deze band, dat is echter niet helemaal waar. Een zekere Letalis zorgt voor de artwork, de foto’s en de teksten. In ieder geval is het zo klaar als een klontje deze black metal dient ijskoud geserveerd te worden. En zo geschiedde.

De productie is misselijkmakend scherp en koud, de muziek idem dito. Er wordt direct gekozen om de snelheid hoog te houden en van in het begin een aangenaam arsenaal van vocalen met heel wat effecten er boven op te gooien. De paganeske insteek voel ik toch niet meteen toch niet in de eerste maten van Steinens Mørke Søvn of het moet vanaf het midden van de nummer zijn. Er is een tokkelende gitaar, een keyboardlaag en die weerbarstige vocalen zijn ook weer van de partij doch dit alles wordt maar kortstondig zo gebracht, het is immers weer tijd om met een brutale collectie goed doordachte puntgave blackmetalriffs uit te halen. Verrassend enigszins zijn de cleane koorachtige vocalen op Dans I Den Visnende Skogen. Zo breng je de oude dagen inderdaad weer een beetje tot leven en dat is toch wel de bedoeling met de muziek op dit EP’tje, het heeft echt dit koude, kilte van toen in zich.

Het zoveelste werkje van de hand van de heer Peregrinus ditmaal onder de noemer van Hjemsøkt uitgebracht, is een erg aangename EP om luisteren. Mystikk & Mørke is een release en dat is niet altijd het geval betreffende een release van de heer Peregrinus, om van te snoepen, je mag dus best het wikkeltje van dat snoepje halen en het tot je nemen.

Label:

Purity Through Fire Records, 2023

Tracklisting:

  1. Steinens Mørke Søvn
  2. Dans I Den Visnende Skogen
  3. Sorgens Hymne
  4. Kongen Begravd I Fjellet
  5. Jord Røtter Blod
  6. Nattestormer

Line-up:

  • Peregrinus – Zang, alle instrumenten

Links: