Hellevaerder / Perfide – Hellevaerder / Perfide

U moet wel écht, écht, ÉCHT ingevoerd zijn in de Nederlandse zwartgeblakerde underground om het werk van Hellevaerder en Perfide te kennen. De discografie van beide bands is angstaanjagend leeg. Het enige noemenswaardige voor beide bands is een tape, uitgegeven door – hoe kan het ook anders – undergroundlabel Zwaertgevegt. De discografie van Hellevaerder bevat twee demo’s en een single, Perfide heeft alleen nog maar een titelloze demo uitgegeven.

Zwaertgevegt brengt beide bands nu samen op een 7” vinyl in een oplage waarvan je zeker weet dat niemand er rijk van gaat worden. Maar wie rijk wil worden gaat geen black metal maken en zeker geen Nederlandstalige, want u had vast al gegokt dat de Nederlandse blackmetalgoudmijn twee nieuwe edelmetalen rijk is die zingen in het vaederlandsch. Ik kan me bijna geen nieuwe Nederlandse blackmetalband voor de geest halen die nog in het Engels zingt, maar dat terzijde.

Het is moeilijk om een indruk te krijgen van een band op basis van twee nummers, maar Verloren in de Diepte van Hellevaerder en De Synode van Maasniel van Perfide klinken als een klok. ‘Hard, snel, gemene melodieën en haat. Een schreeuwende vrouw op de vocals. Door merg en been gaande. Hoe je ook in het leven staat, vier het, maar aanbid de dood.’ zo schrijft Hellevaerder op diens Facebook. En dat is in een notendop hoe Verloren in de Diepte klinkt. Niets meer aan toe te voegen. Of het met zijn dat het geheel verrassend volwassen klinkt voor een band die pas sinds 2018 bezig is. Oh ja en hulde aan de tempoversnelling na de laatste rochel van Miranda Visser op het einde.

Perfide houdt het meer old school en gooit er wat meer de beuk in. Maar het even sinistere als eenvoudige gitaarloopje door De Synode van Maasniel heen doet me ergens aan denken… Perfide blijkt gewoon gitarist Ister van het machtige Liar of Golgotha in de gelederen te hebben. Hij mag zich dan nu wel V. Xul noemen, dat gitaarloopje ís Liar of Golgotha. Vervelend is dat de line-up van Perfide niet geheel stabiel lijkt: de tweede gitarist (Ms. M) en zanger (A.) waren sessiemuzikanten, maar laten we hopen dat er snel stabiliteit komt, want dit smaakt naar meer. Net als Hellevaerder overigens.

Label:

Zwaertgevegt, 2021

Tracklisting:

  1. Hellevaerder – Verloren in de Diepte
  2. Perfide – De Synode van Maasniel

Line-up:

Hellevaerder

  • Miranda Visser – Vocalen
  • Bas Cuperus – Gitaar
  • Arjen Kleiss – Gitaar
  • Rene Meijer – Bas
  • Daan Bleumink – Drums, gitaar

Perfide

  • V. Xul – Gitaar
  • Geteisem – Bas
  • Tamboer – Drums

Links: