Hand Of Kalliach – Corryvreckan

Trek je kilt aan, haal de schapenmaag tevoorschijn en schenk jezelf een goed glas whisky in. Vandaag bespreken we namelijk Hand Of Kalliach afkomstig uit Edinburgh, Schotland. De band bestaat uit slechts twee muzikanten, die ook nog eens echtgenoten zijn. Tezamen brengen zij melodische death metal, gemixt met Keltische folkmuziek. De gedachte aan wat Schots sterk spul is al afdoende om dit plaatje een draai te geven, maar meer nog het feit dat Prosthetic Records dit tweetal voor het nieuwe album Corryvreckan heeft ingelijfd. Dit label heeft een neusje voor kwaliteitsmuziek, waaronder enkele persoonlijke favorieten uit mijn jaarlijst van 2023 in de vorm van Sermon en Fires In The Distance. Ook naast die namen staat er een groot aantal bands onder contract dat meer dan de moeite waarde is. Dat stemt op zijn minst benieuwd naar de muziek van deze relatief nieuwe band.

Thematisch wordt er inspiratie geput uit de Keltische wereld. Zo is de bandnaam afgeleid van de legende van Cailleach. Deze godin van de winter woont volgens de overlevering op de bodem van een enorme draaikolk, de corryvreckan. De teksten worden daarbij deels in het Schots-Gaelisch gezongen, wat bijdraagt aan het thematische gevoel. Verwacht overigens geen piratenmetal met doedelzakken, dit duo pakt het een stuk serieuzer aan. Dat werd al duidelijk tijdens het voorproefje Fell Reigs, ook meteen één van de sterkste momenten op het album. De muziek kent een vrij stevige invalshoek waar de nodige agressie in zit middels dubbele basdrums en atmosferische tremolo’s. Luister maar eens naar Dioghaltas of het uiterst vuige Unbroken You Remain. Een en ander wordt afgewisseld met atmosferische passages, waarin Sophie Fraser haar serene engelenzang drapeert alsof het een additioneel muziekinstrument is. De folkmuziek wordt op haast verkapte wijze geïntegreerd in het muzikale geheel door synthesizers of de melodieën uit de gitaar. Opvallend is dat sfeervolle klanken regelmatig de overhand hebben boven de groovende gitaarpartijen en de ritmesectie. Daarbij liggen de gitaren en drums ook wat in de productie begraven, waardoor het geheel soms wat rommelig of bedrukt overkomt.

Hoewel er een hoop gebeurt, worden de diverse elementen telkens op gelijkende wijze ingezet. Dit zorgt ervoor dat de nummers wat in elkaar overvloeien en de aandacht halverwege het album wat begint weg te zakken. Ook na enkele luisterbeurten wil het album niet volledig beklijven. Dat is oprecht jammer, want alles aan mij zou dit Hand Of Kalliach tof moeten kunnen vinden. Zowel op muzikaal, maar zeker ook op thematisch vlak. Onderaan de streep mist dan vooral een stukje diversiteit in de nummers, maar ook de overtuigingskracht om de stevige kost volledig over te brengen.

Score:

68/100

Label:

Prosthetic Records, 2024

Tracklisting:

 1. Three Seas
 2. Fell Reigns
 3. Dioghaltas
 4. Cirein-cròin
 5. Deathless
 6. The Hubris Of Prince Bhreacan
 7. Unbroken You Remain
 8. The Cauldron
 9. Of Twilight And The Pyre

Line-up:

 • John Fraser – Zang, gitaar, drums
 • Sophie Fraser – Zang, basgitaar

Links: